Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dušan Savković: Nije sve tako crno

Izložba slika i skulptura Dušana Savkovića pod nazivom, “Nije sve tako crno” otvorena je u do 17. februara u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.


 


Dušan Savković spada u red onih slikara-istraživača koji u svom stvaralačkom radu dotiču različite, često dijametralno suprotne vrednosti poznate i prisutne u likovnoj umetnosti, pa čak i one krajnosti koje ne bismo mogli da okvalifikujemo i svrstamo gde pripadaju u umetnosti. Vrednim i pasioniranim radom još tokom osnovnih studija, Savković je uspeo da svoje slikarstvo liši sumnjivih vrednosti i da pri tome iskristališe prilično jasnu i čistu ideju o smeru u kom će se kretati. Svoj likovni rad Dušan Savković je zasnovao na iskustvima i rezultatima stečenim na završnoj godini osnovnih studija. Inspiraciju i sadržaj svojih slika tražio je u različitim izvorištima klasičnog i modernog slikarstva od realističkog do nadrealnog, pop artističkog do gotovo apstraktnog, provlačeći kroz čitav svoj rad naglašenu dozu fantastike koja negde i predstavlja osnovnu karakteristiku čitavog njegovog opusa. Rad Dušana Savkovića pripada poetici nadrealizma i fantastike predstavljen slikarski kroz Pop-Art. Teme i sadržaje svojih radova nalazi u snovima koje na specifičan način ovaploćuje u svojim slikama. Savković nas uvlači u svoju sliku, u svoj nedosanjani san sa željom da i sami utonemo u njega. Svoju slikarsku praksu zasniva na naučnim i filozofskim iskustvima Frojda i Junga u želji da potkrepi i utemelji svoje uverenje i umetničku poetiku.



Prof. Jovan Rakidžić







U ciklusu Nije sve tako crno pokušao sam, kroz svoju slikarsku interpretaciju, da gledaocu približim određene segmente života, postavim pitanje, ali i dam odgovor, uvučem u svoj virtuelni svet prikazan apstrakovanim svedenim slikarstvom. Podloga skoro svake slike je crna ili siva boja. Prikazi realno-nerealnih prostora, ulaza i prolaza naglašenih belom bojom ponekad vode ka nebu, a nekad ka unutrašnjosti zemlje. Često prikazujem lutanje po prostoru u kojima se susrećemo sa dobro poznatim životnim i ličnim situacijama. Prazni prostori na slikama su svi oni koji nastaju posle Gubljenja mase ljudi (slika Losing people), prostori napušteni nakon migracija. Prikazima devojaka koje su često predstavljene kao lovina od strane muškaraca, zapravo skrećem pažnju na sveopštu situaciju odnosa prema ženama, kao i kretanje mladih u smislu teskobe življenja. Nenaglašeno uvek pozivam na ljubav, sa prikazima devojke ili mladića koji u jarkim tonovima i scenama poput crtanog filma kod gledalaca uglavnom izazivaju radosne emocije i slikama daju određenu dozu komičnog. Isprepletanim lavirintima, masama ljudi, manjim scenama iz svakodnevnog života, svima prepoznatljivim realnim predmetima koji se pojavljuju usamljeno zapravo sarkastično skrećem pažnju i na određene društvene tokove. Tematika je dnevna, ali ponekad i vanvremenska, globalna, univerzumska. Igra koju pokrećem naglašenom rukom predstavlja vodilju i nameru da dominira slikom. Izvlačenjem predmeta iz slika i prikazivanjem kroz skulpture, pozivam da i sami budemo ne samo gledaoci već i učesnici slika. Na ovaj način galerijski prostor dobija još jednu posebnu vizuru, ulogu scensko-ambijentalnog prostora sa interakcijom publike. Slike pojašnjavaju skulpture, skulpture obogaćuju slike, sve zajedno sačinjava jedan poseban doživljaj. Cilj je zapravo da se klasična tradicionalna izložba prikaže na jedan trodimenzionalniji način.



Dušan Savković-Dukatti


Dušan Savković je rođen 1984. godine u Novom Sadu. Osnovne (2011) i master (2013) studije na odseku za slikarstvo završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi  profesora Jovana Rakidžića. Stručno usavršavanje za konzervatora-restauratora slika i arheološke keramike završio je u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu 2014. godine.



Član je ULUS-a i SULUV-a. Ima status slobodnog umetnika.



Realizovao je šest samostalnih izložbi i učestvovao na preko 40 kolektivnih izložbi i humanitarnih projekata u mnogim gradovima Srbije.



Dobitnik je više nagrada: za crtež, Novkabel, Novi Sad (2002); za ideju iz oblikovanja materijala Bogdan Šuput, Novi Sad (2003); za crtež, Akademija Umetnosti, Novi Sad (2008). Slike mu se nalaze u privatnim kolekcijama, galerijama i drugim institucijama u SAD-u, Kanadi, Švedskoj, Nemačkoj, Grčkoj i širom Srbije.



Aktivni je učesnik kolonija na području Republike Srbije i autor preko hiljadu slika, nekoliko murala, ikona, fresaka, ilustracija.



 



Samostalne izložbe:



2009. “Portret kroz grimasu”, Akademija umetnosti, Novi Sad



“Devojka iz mašte”, Galerija Hol, Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad

“Bogatstvo različitosti”, Dunavski turistički klaster 21, Osnovna škola



“22.  avgust” , Bukovac



“Snovi-Nova stvarnost”, Multimedijalni centar Akademija umetnosti, Novi Sad

“Snovi-Nova stvarnost”, Likovni salon KCNS, Novi Sad



2017. “Slike fantazije”, Kulturni centar Frolunda, Geteborg, Švedska


 



Datum objavljivanja: 12.02.2018.