Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dušan Rajić: Prelepo al’ ružno

Pozivamo vas na otvaranje izložbe Dušana Rajića “Prelepo al’ ružno”, u nedelju, 6. juna, u 19h, NGVU, Kralja Milutina 49.


 


Dušan Rajić, aka Dulait, na izložbi “Prelepo al’ ružno” predstavlja deo svog rada koji je zasnovan prvenstveno na snepšot (trenutnim, spontanim) fotografijama (nastalim u periodu od 2016. godine do danas), ali i na slikama, objektima i instalacijama kao zapisima događaja, iskustava i opservacija, “štagod” trenutaka (produkcija 2020/2021). To je rad koji preispituje naše predstave o tome šta je vredno gledanja, ali i šta imamo pravo da posmatramo; koji preispituje gramatiku, ali što je još važnije, i etiku gledanja. Ovde nije reč o kalkulisanom preformatiranju Rajićevog urbanog izraza u galerijski iskaz, već o autonomnom delu njegovog stvaralaštva koje se prirodno kreće između različitih oblasti vizuelnog izraza i umetničkih praksi.



Otvaranje se organizuje uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera.





Dušan Rajić, aka Dulait (1983), vizuelni umetnik i diplomirani arhitekta. Rad temelji na dvodimenzionalnim i prostornim umetničkim intervencijama, sa fokusom na savremeno društvo, urbanu kulturu i grafite. Preispituje lične, društvene i političke pozicije, kako postojeće tako i one “potencijalne” koje “predlaže” u novim odnosima i ulogama. U izrazu koristi različite forme, ali pre svega crtež, sliku, fotografiju i instalacije u kombinovanim medijima. Teme zasniva na savremenoj urbanoj kulturi, uličnoj umetnosti, ličnim refleksijama i konzumerizmu. Član je foto kolektiva Belgrade Raw, osnivač Paint Kartel-a. Učestvovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi.



Živi i radi u Beogradu.



 



Nova galerija vizuelnih umetnosti



Kralja Milutina 49



www.ngvu.rs


 



Datum objavljivanja: 03.06.2021.