Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dušan Janković: Umetnik za novo doba

Muzej savremene umetnosti poziva na vođenje kroz izložbu „Dušan Janković: Umetnik za novo doba“ u subotu, 4. juna 2016. u 13 časova u Galeriji-Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2).

 



 


Publiku će kroz izložbu voditi autorka izložbe, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Žaklina Ratković.



Na izložbi u Legatu Čolaković prikazano je ukupno 67 crteža, slika i nacrta Dušana Jankovića iz svih perioda njegovog stvaralaštva. Osim u Muzeju savremene umetnosti, u kome se čuvaju 33 dela, njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, kao i u privatnim kolekcijama.





Dušan Janković je rođen 1894. godine u Nišu. Godine 1915. priklјučuje se srpskoj vojsci, prelazi Albaniju i dospeva u Francusku. U Parizu upisuje privatnu školu za arhitekturu Arkej (Arcueil, 1917-1918), i potom kao državni pitomac studira na slikarskom odseku Nacionalne škole dekorativnih umetnosti (École Nationale Supérieure des arts Décoratifs) od 1918-1921. Osim crtežom i grafikom, Dušan Janković se bavio grafičkim oblikovanjem različitih vrsta publikacija, među kojima se izdvaja oprema i ilustracija knjiga, oblikovao je plakate, projektovao je enterijere i nameštaj, kreirao odevne predmete, scenske kostime i nacrte za tkanine, izrađivao nacrte za porcelan i keramiku. Po povratku u Beograd 1935. godine, uglavnom se posvetio primenjenoj grafici i povremeno se bavio grafikom. Bio je umetnički instruktor Državne štamparije, tehnički direktor izdavačkog

preduzeća „Novo pokoljenje“, umetnički urednik časopisa „Jugoslavija“. Godine 1948. postaje predavač primenjene grafike i dekorativnog pisma na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Umro je 1950. godine u Beogradu. Odlikovan je Ordenom Svetog Save V reda.





Izložba u Galeriji-Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića traje do 27. juna 2016. godine, svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom. Ulaz slobodan.


 



Datum objavljivanja: 01.06.2016.