Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dušan D. Petrović u galeriji Qucera

Dušan D. Petrović - Samostalna izložba slika pod nazivom 25, od 5. do 18. februara 2009. godine. Otvaranje 5. februara u 18 časova. Izložbom u galeriji Qucera akademski slikar Dušan D. Petrović (1963) slavi 25 godina svog stvaralaštva.

 


Izložbom  u galeriji Qucera akademski slikar Dušan D. Petrović (1963) slavi 25 godina svog stvaralaštva. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, završio 1990. godine i magistrirao na istom odseku 1993. godine, u klasi prof. Momčila Antonovića.


U toku studija nagrađivan: Nagradom iz Fonda Mr. Miodraga Janjuševića akademskog slikara za najuspešniji rad iz oblasti slikarstva za školsku 1989/90. godinu i Oktobarskom Nagradom grada Beograda za stvaralaštvo mladih za izuzetno uspešno likovno stvaralaštvo 1990. godine. Član ULUS-a. od 1990. godine. Zaposlen kao profesor na Fakultetu za dizajn u Beogradu.


Reč o umetniku:


O APSTRAKTNOJ KONKRETNOSTI ILI KONKRETNOJ APSTRAKCIJI




Ili kako kroz igru reči pojasniti, ako ne i dati pokusaj objašnjenja umetničkog dela.


"Interesovanje stvaralačkog duha za materiju i prirodu, uslovljeno vremenom i prostorom u kome se razvija, bila je vekovima polazna tačka svakog, pa i umetničkog stvaralaštva. Kroz stvarnost se duh uzdizao do sfera u kojima je materija bivala svedena ab nihil. Ta specifična dezintegrazija materije u oblasti apstraktnog slikarstva rodila je čiste apstraktne oblike, kao isključivu autonomnu stvarnost duha.


Veoma kompleksno stvaralaštvo Dušana D. Petrovića uspeva da ostvari specifičnu iluziju. Ne samo da on poznaje čiste apstraktne oblike, nego istovremeno rađa novu prirodu u kojoj racionalnost nije proganana iz stvaranja. Stvara jednu iluziju prostora u kojoj je pokret oka, ali i pokret predmeta iluzije jednako stvaran. Čak i kod isključenja iluzije, odnosno postojanja samo neke materijalnosti kao predmeta, Petrović uspeva da ostvari savršenu meru dvodimenzionalnosti i fiktivnog prostora iluzije.


Posmatrač je aktivno uključen i misaono i emotivno.

Kod Petrovića dezintegracija ne vodi otudjenju, naprotiv, komunikacija s posmatračem je uvek ostvarena. Sfera misaonog procesa posmatrača nije ostvarena zatvorenim krugom, nego teče spiralnomuzlaznom linijom, koja obogaćuje naše iskustvo poimanjem tih ne/imenovanih predmeta na slikama. Njegovo unutrašnje Ja  je ogoljeno izvan njega, a opet dovoljno neiscrpno da se ne troši u jednom stvaralčkom ciklusu, a njegovo spoljašnje uvek ostaje (mada neposredno ponudjeno) skriveno od tumačenja. A upravo posmatračevo emocionalno doživljavanje Petrovićevih slika je izraz umetnikovog sopstvenog snažnog učešća.


Stoga termini "apstraktnog" i "konkretnog" nisu dovoljni u Petrovićevom slučaju. Strukturalni sklop slike je u harmoniji onoga utkanog u unutrašnji sklop slike, gde u sadejstvu, elementi slike daju specifičnu i celovitu viziju sveta. Ekspresionistički način izražavanja, osetljivog, a zemaljskog i realnog, pre nego halucinantnog umetničkog duha, poziv je na put ka novom poimanju apstraktnih sadržaja i višestrukom emocionalnom tumačenju Petrovićevih dela."


Mandić Nađa, galerija Qucera




"Slikar Dušan D. Petrović bavi se slikarstvom sa odlikama savremenog ekspresionizma, a najčešći motiv mu je ljudska figura koja u sebi nosi otuđenost i (samo)destruktivnost."


Tekst preuzet iz kataloga Likovni umetnici Čačka izdatog septembra 2008. autora Dragane Božović, kustosa Umetničke galerije "Nadežda Petrović"


 


 


Datum objavljivanja: 03.02.2009.