Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dunavske legende, Petra Anđelkovića

Samostalna izložba Petra Anđelkovića pod nazivom "Dunavske legende" biće otvorena u utorak 24. februara 2009. godine u 19 časova u klubu Vuk Karadžić, Vukova zadužbina, Kralja Milana 2. Izložba će biti postavljena do 10. marta.

 


Petar Anđelković rođen je 1951 godine, u Crnoj Travi. Završio je Pedagošku akademiju i radi kao nastavnik. Umetnost je učio u staroj Šumatovačkoj školi. Slikanjem, duborezom i skulpturom se bavi skoro 40 godina. Učestvovao je na više grupnih izložbi, a samostalne izložbe imao je u Kući Đure Jakšića tokom devedesetih, i u Domu Sindikata 2006. godine retrospektivnu izložbu povodom 35 godina bavljenja umetnošću. Dug boravak u umetnosti i eksperimentisanje raznim tehnikama Petra su proveli kroz različite umetničke izraze, od početnog realizma, preko metafizičkog realizma i nadrealizma do impresionističkog i ekspresionističkog likovnog izraza. Pored slika u tehnici ulja na platnu ili lesonitu, bavi se i skulpturom gde, pored omiljenog drveta i bronze, rado kombinuje materijale kao što su metali, lepak, kamen, staklo.




Izložba "Dunavske legende" obuhvata dela nastala u protekle tri godine. Inspirisana je Dunavom kao mitskom rekom, hiperborejskom granicom dva sveta, prapostojbinom naše civilizacije. "Platna puna simbolike, slike koje povezuju vreme i večnost, sa dunavskim prostorom. Vešto oko posmatrača lako može da prepozna: Golubac koji bdi nad teškim i burnim vremenom, u kojem Dunav graničar odvaja dve vojske i dve vere. Taj srednjevekovni grad, kao da je u svaki svoj kamen upio nemir svoga vremena. I Pera tako mrežastim nitima, povezuje pagansku i hrišćansku mitologiju. Jer nije Petar slučajno ribolovac, ime njegovo nosi tradiciju najstarijeg "ribara ljudi" Sv. Petra, onoga koji će spasiti ljude od propasti, Spasiteljevog apostola. I tako burno doba postanka Golubca, prate večiti simboli hrišćanske vaseljene, riba- Ichys, Hrist, simbol euharistije i krštenja, mreže ribara, Petrove mreže za Hrišćane, rakovi simboli praiskonske vode. Petrov ribolov zaista dobija smisao propovedi, modernog proročansva oslikanog lazurnim bojama, pastelnih tonova, potezom ustreptalog duha, pred lepotom iskonskog pejzaža."

(Deo teksta iz kataloga " O dunavskim legendama" istoričara umetnosti Jelene Anđelković)


 


 


Datum objavljivanja: 23.02.2009.