Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dugovanja i problemi samostalnih umetnika

I pored brojnih pokušaja reprezentativnih udruženja koja zastupaju prava samostalnih umetnika, višegodišnje dugovanje samostalaca na osnovu uplata doprinosa nije rešeno, a Ministarstvo kulture i informisanja ne pokazuje interesovanje za ovaj problem.

 


Obaveštavamo Vas da je u četvrtak, 24. februara 2022, 15 reprezentativnih udruženja uputilo zajednički zahtev Ministarstvu kulture i informisanja u kojem se traži hitna reakcija u cilju rešavanja problema samostalnih umetnik i to na jedini način koji u ovom trenutku deluje mogućim: uplatom osnovice dugovanja iz budžeta RS, otpisom kamata i formiranjem zajedničke radne grupeza pitanja samostalaca.







I pored brojnih pokušaja reprezentativnih udruženja koja zastupaju prava samostalnih umetnika, višegodišnje dugovanje samostalaca na osnovu uplata doprinosa nije rešeno, a Ministarstvo kulture i informisanja ne pokazuje interesovanje za ovaj problem.



Reprezentativna udruženja su 2016. godine prikupila podatke umetnika i tada je ukupno poresko dugovanje samostalnih umetnika na teritoriji RS iznosilo oko 107 miliona dinara, što je približno 870.000,00 evra.



Preko 2300 samostalnih umetnika, koji svoju delatnost obavljaju savesno i čiji se socijalni status godinama sistemski degradira lošim javnim politikama, u kontinuitetu se suočavaju s brojnim problemima – od nemogućnosti ostvarivanja zdravstvenog osiguranja za sebe i svoju decu, nemogućnosti ostvarivanja prava na penziju, porodiljsko odsustvo i sl.



Uprava grada Beograda, na čijoj teritoriji ima najviše registrovanih samostalaca, već duži period odbija odgovornost za nastanak duga, iako zvanični listinzi koje poseduju reprezentativna udruženja, nedvosmisleno

potvrđuju činjenicu da je Grad dugi niz godina kasnio sa uplatom doprinosa Udruženjima, čime je dug nastao.



Iako se u ovaj proces uključio i Sindikat ”Nezavisnost” obraćanjem Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije s predlogom da se formira komisija za sistematično rešavanje problema, nije bilo interesovanja SES da

se problem trajno reši.



Stoga je u četvrtak, 24. februara, 15 reprezentativnih udruženja uputilo je zajednički zahtev Ministarstvu kulture i informisanja u kojem se traži hitna reakcija u cilju rešavanja ovog problema i to na jedini način koji u ovom trenutku deluje mogućim: "uplatom osnovice dugovanja iz budžeta RS, otpisom kamata i formiranjem zajedničke radne grupe za pitanja samostalaca".



Pokazujući političku volju i spremnost da pomogne sveštenim licima, koja se nalaze u istoj socijalnoj i poreskoj kategoriji kao i samostalni umetnici, Vlada RS je novembra 2018. izdvojila milion evra iz budžeta za pomoć Patrijaršiji SPC kako bi izmirila dugovanja prema PIO fondu i time je sanirala sva dugovanja sveštenih lica nastala još devedesetih godina.







Ukoliko Ministarstvo kulture i na ovaj dopis ne odgovori, Udruženje likovnih umetnika Srbije kao najveće i najstarije reprezentativno udruženje i pokretač ove inicijative najavljuje da će razmotriti i radikalizovanje

aktivnosti u skladu sa zakonski zagarantovanim pravom na protest.







UDRUŽENJE LIKOVNIH UMETNIKA SRBIJE


 


Datum objavljivanja: 28.02.2022.