Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Drvorezi Dimitrija Pecića

U četvrtak, 17. maja u 19. sati u Galeriji SKC Novi Beograd, Bul. Zorana Đinđića 152a, otvara se samostalna izložba drvoreza autora Dimitrija Pecića. Izložba traje do 30. maja, 2012. godine.

 


Dimitrije Pecić rođen je 1961. godine. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek, 1986. godine, a zvanje magistra stekao je 1989. godine. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Radi na FLU u Beogradu u zvanju vanrednog profesora. Izlagao je na dvadeset samostalnih i većem broju grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je nagrada Veliki pečat Galerije Grafički kolektiv, 2005, Zlatne igle na prolećnoj izložbi ULUS-a 2005, i nagrade Bijenala grafike u Paviljonu Cvijeta Zuzorić 2009.



"...Na drvorezima Dunava Pecić je, naizgled lako, postigao osnovno kompoziciono rešenje, koje je sa neznatnim promenama zadržao do najnovijih radova. Radi se o mirnoj i staticnoj kompoziciji sačuvane realističke koncepcije i pojednostavljene vizuelne sadržine, svedene na nekoliko jasno definisanih celina - voda, obala i nebo. Očišćene od deskripcije i veoma uprošćene, ove su celine - forme horizontalno rasporedjene u brizljivo odmerenom odnosu, sa namerom da se posmatraču pruži istinit i celovit doživljaj atmosfere i prostora. Predstavom dominira sivoplavi masiv vode, gusto kondenzovanih ravnomernog ritma, mestimično obrazovanih u oštar špic, što u ove, u osnovi mirne kompozicije, unosi skrivenu, ali veoma postojanu dinamiku i snagu. U definisanju prostora značajno mesto, potom, imaju masivno modelovana forma obalskog rastinja i tanka svetla linija peska, kojim je ne samo naglašena udaljenost druge obale, već je ceo ovaj prizor vizuelno učvršćen bez mogućnosti da se u latentnoj gibljivosti vodenog masiva raspline. Masiv drveća, osim toga, poseduje i odredjenu notu poetske dramatičnosti. Kao sto je u antičkim tragedijama horskim recitativima bilo povereno da nakon svakog čina istaknu suštinu radnje, tako i drveće na ovim Pecićevim radovima odjekuje oblikom i tonom kao duboko zvono, stvarajući ono duševno raspoloženje koje je potrebno da bi se podvukao osnovni smisao teme. Svedenoj interpretaciji pejzaža u velikoj meri doprinosi i odmerena upotreba svetlosti i boje sa dominantno izraženim tonskim vrednostima sive i svetloplave, prigušenog inteziteta. Medjutim, i pored ovako strogog i reklo bi se, asketskog pristupa i postupka, ovi pejzaži plene vedrinom, kristalnom lepotom i ubedljivošću..."


deo teksta iz kataloga izložbe u Galeriji ULUS, oktobar 2010. Julka Marinković


autor programa: Nataša Brkić


 


 


Datum objavljivanja: 15.05.2012.