Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dragoljub Raša Todosijević na Bijenalu

Stručni savet koji su činili Irina Subotić (predsednica), Jerko Denegri, Mrđan Bajić, Zoran Todorović i Zoran Erić, doneo je odluku da našu zemlju na predstojećem 54. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji predstavlja Dragoljub Raša Todosijević sa projektom ''Svetlost i tama simbola''.

 


Realizator nastupa biće Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Komesar nastupa Živko Grozdanić, a kustoskinja izložbe je Sanja Kojić Mladenov.


Naslov centralne izložbe 54. Bijenala je ILLUMInazioni – ILLUMInations.


Kako je Bijenale jedan od najvažnijih foruma za diseminaciju i ''iluminaciju'' o aktuelnim dešavanjima na međunarodnoj umetničkoj sceni, polazna tačka ovogodišnje koncepcije umetničke direktorke Bijenala, švajcarske istoričarke umetnosti, kritičarke i kustoskinje, (Bice Curiger) je istorijska referenca na slikara Tintoreta, čije se bavljenje svetlom, bilo racionalnim ili transcedentnim, može posmatrati kao značajno za rad brojnih savremenih umetnika. Nacionalne reprezentacije bile su pozvane da svoje zemlje u paviljonima predstave kroz odgovore na pitanja vezana za temu ILLUMInations.


Kroz problem simbola, projekat beogradskog konceptualnog umetnika Raše Todosijevića se bavi uočavanjem i ''rasvetljavanjem'' društveno-političkog, ekonomskog i kulturološkog konteksta društvenog okruženja samog autora, a naročito osetljivih pitanja kao što su mitologija, religija i moć. Projekat ''Svetlost i tama simbola'' se sastoji od više segmenata koncipiranih kroz instalacije, dnevnik i istoriju. Postavkom u paviljonu Srbije će dominirati 3 instalacije: Gott liebt die Serbern, Skulptura i Klavir sa štapovima, dok će na zidovima biti postavljeni radovi iz serije Dnevnik sastavljeni od oko 120 pojedinačnih komada. Kao poseban segment biće predstavljena dokumentacija autora. Osim instalacije Klavir sa štapovima, ostale će nastati na licu mesta kako bi autor na taj način prilagodio svoj rad uslovima prostora, njegovim dimenzijama, temi i kontekstu mesta, arhitekture i kulturne istorije, te ce na taj način sami radovi biti prošireni novim značenjima...


 


Datum objavljivanja: 20.01.2011.