Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dragiša Milošević: Skulpture i radovi na papiru

U sredu, 1. marta u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu, otvara se izložba skulptura i radova na papiru, autora Dragiše Miloševića.


 


Umetnik svoju skulptoralnu estetiku, pretežno zoomorfnih oblika, gradi u tehnici bronze ispitujući njene granice i mogućnosti. Riba letačica, sova i pčela, dominantni motivi Miloševićeve ikonografije, sugerišu element mita, legende i oniričnog ambijenta u kome se prepoznatljivi oblici u procesu metamorfoze razlažu i potom konstituišu fragmente nove, izmaštane realnosti. Autor afirmiše vajarsko načelo o odnosu praznine i punoće materije kao ravnopravnih gradivnih elementata prostorne kompozicije. Monumentalnost i plastički volumen ustupaju mesto suptilnoj formi treperavih površina, prostornom grafizmu i lakoći vertikalnih i spiralnih ritmova. Tradicija predstavljačke umetnosti, minuciozna obrada detalja, korišćenje svetlosti kao elementa u građenju likovnog izraza, transparentnost i kinetički potencijal skulptura, kvaliteti su koji karakterišu rad ovog autora, nudeći nov pristup poznatom materijalu i tehnici. Crtež kao ključni element u genezi svake umetničke forme, uključujući i vajarsku, u sklopu ove postavke daje širi uvid u stvaralačku poetiku Dragiše Miloševića.



Dragiša Milošević (1961, Svilajnac). Diplomirao slikarstvo 1983.godine na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd. Član ULUS-a. Bavi se slikarstvom, grafikom i vajarstvom. Izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Španija, Poljska, Kina, Hrvatska, Malezija, Argentina). Realizovao nekoliko javnih spomenika u opštinama Petrovac i Požarevac (Vojvoda Petar Dobrnjac, kralj Aleksandar I Karađorđević, Đura Jakšić, Vojislav Ilić mlađi...) i uradio više plaketa i nagradnih statueta (Žanka Stokić, Dragutin Tomašević, Gospođin vir...). Dobitnik bronzane medalje na I međunarodnoj izložbi grafike malog formata, Peking. Živi u Petrovcu na Mlavi.


 



Datum objavljivanja: 27.02.2017.