Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dragana Žarevac: ŽENE ŽENE

Video rad ŽENE ŽENE Dragane Žarevac realizuje se u funkciji prostora Salona Muzeja savremene umetnosti, koji se tumači kao model trobrodne katedrale. Otvaranje izložbe je u petak, 23. aprila, 2010. godine u 19 časova.

 


Tokom nešto više od trideset godina autorka se u formi performansa i video performansa kao ličnog iskaza, bavi odnosima između individue (ženskog pola), umetnosti i društva. Taj kontinuum očituje se i u ovom radu koncipiranom za šest sinhronizovanih i jednu nezavisnu projekciju. Rad je rezultat procesa saradnje među prijateljicama i preispituje tezu da žene svojom adaptibilnošću i rodnom solidarnošću, umesto afirmisanja ženskog, naprotiv, doprinose održanju patrijarhalnog vrednosnog sistema. 


Dragana Žarevac (Beograd, 1959.) je likovna umetnica koju zanima odnos između stvarnosti i istine. Obrazovanje u muzici i video umetnosti sticala je u Beogradu, Bombaju, San Diegu i Parizu. Krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina, samostalno ili u saradnji s drugim umetnicima, izvodila je performanse u najvažnijim galerijama bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Kao dobitnik više stipendija francuske vlade realizovala je tri video rada u pariskom studiju Grand Canal. Njeni video radovi prikazani su na brojnim video-festivalima, TV stanicama, izložbama i manifestacijama sirom Evrope (Tejt Modern - London, Centar Zorz Pompidu - Pariz, Muzeo Gugenhajm - Bilbao...), u SAD i u Africi, a prisutni su u kolekcijama u Francuskoj i Nemačkoj. Dobitnica je međunarodnih nagrada za video - Nagrada Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrueu (1998), Zlatna Sfinga za Opus na Festivalu Video Medeja u Novom Sadu (1999) i Nagrada Galerije "Nadežda Petrović", Čačak, (2005) kao i mnogih priznanja vladinih i nevladinih organizacija. Piše likovne kritike, radi kao selektor na video festivalima i kao autor radionica fokusiranih na odnos između umetnosti i društva.


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 20.04.2010.