Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dragana Žarevac i Anica Vučetić: Inter | Video | Akcija

U okviru izložbe Inter | Video | Akcija biće predstavljeni radovi Dragane Žarevac i Anice Vučetić nastali tokom prošlogodišnje rezidencije za video umetnike u Požegi.
Otvaranje 9. avgusta u 19 časova. Kustoskinja: Slađana Petrović Varagić .


 


Rezidencijalni program Inter| Video | Akcija pokernut je 2016. godine u Požegi, od strane Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, sa ciljem da na jednom mestu okupi video umetnike iz Srbije sa filmskim profesionalacima i studenatima filmskih škola iz celog sveta (učesnici Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ i Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc“). Nastala kao reakcija na problem nedostatka rezidencijalnih programa „novo medijske“ umetničke prakse, kao i kolonija i radionica za video umetnost, ova rezidencija omogućava produkciju nove „pokretne slike“, kao i kontinuirano testiranje bliskosti dva medija – filma i videa, a posebno dokumentarnog filma i vizulne (video) umetnosti. Na prvoj održanoj rezidenciji 2016. godine, učestvovale su dve umetnice koje u svojoj umetničkoj praksi veliku pažnju posvećuju mediju videa: Dragana Žarevac i Anica Vučetić. Tokom avgusta 2017. godine biće realizovana druga po redu rezidencija Inter | Video | Akcija, koja omogućava uslove za produkciju dva nova video rada ovogodišnjih učesnika: Mirjane Bobe Stojadinović i  Miloša Tomića. (www.film-art.org)



„...Dragana Žarevac „otkriva teritoriju“ i ukazuje na njenu lepotu. Ipak, vrlo naglašeno suprostavlja upadljivu statičnost i „pokretnu sliku“ i takvim antagonizmom nagoveštava određenu neizvesnost i preispitivanje sklada cele kompozicije. Pitanje kojim se autorka bavi jeste disbalans između potencijala i sudbine ovog geografskog prostora. Takođe, predmet njenog interesovanja jesu ideološke matrice koje definišu određenu teritoriju, a ovaj rad ukazuje na pokušaj da promenom „ugla posmatranja“ sagledamo i živimo lepotu u svoj njenoj veličanstvenosti i skladu... Rad Između svetova Anice Vučetić kao jedan od prvih iz novog ciklusa radova može se bojažljivo prepoznati i kao noviji i otvoreniji tematski pristup ove umetnice koji se postepeno proširio na teme globalnog okruženja. Dvo-kanalna video instalacija, koja se sastoji od video materijala nastalog u Japanu, ali i u okviru rezidencije Inter | Video | Akcija u Požegi predstavljena je u formi instalacije, u okviru koje umetnica precizno gradi strukturu prostora i raspored projekcija različitih dimenzija. Manipulativnost medija i njegove tehnološke prednosti u odnosu na druge medije iskorišćene su u svrhu součavanja čoveka sa dehumanizovanim okruženjem, na razmišljanje o smislu i načinima njihovog ponovnog uspostavljanja“ /deo iz teksta Slađane Petrović Varagić/



Dragana Žarevac je medijska umetnica koja se bavi odnosom između istine i stvarnosti. Obrazovanje u muzici i video umetnosti sticala u Beogradu, Bombaju, San Dijegu i Parizu. Krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina, samostalno ili u saradnji s drugim umetnicima, izvodila performanse u najvažnijim galerijama bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Autorka je zvuka za sve svoje performanse i video-radove. Njeni video-radovi prikazani su na brojnim video-festivalima, TV stanicama (Arte, La5, SWR) i izložbama širom Evrope i u SAD (Ludvig Muzej savremene umetnosti - Beč, Tejt Modern galerija – London, Centar Žorž Pompidu – Bobur - Pariz, ZKM – Karlsrue, Muzej Gugenhajm –Bilbao, Renesans Sosajeti – Čikago, Art in Dženeral – Njujork, Muzej savremene umetnosti - Beograd itd.) Dobitnica nagrade Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrueu (1998), Zlatne Sfinge za Opus na Festivalu Video Medeja u Novom Sadu (1999), Nagrade Galerije „Memorijala Nadežda Petrović“ u Čačku (2005) kao i brojnih međunarodnih priznanja i stipendija. Njen rad u mediju videa i video radionice pomogli su grad Pariz, francuska Ministarstva kulture i obrazovanja, Fond za otvoreno društvo, Gete Institut, ProHelvetia, Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope, Fond Roberto Cimetta, Ministarstvo kulture Srbije, gradski sekretarijat za kulturu Beograda i drugi. Bila je gost-umetnik u ZKM-u, Karlsrue, CICV-u, Erimonkur i na Ilemuvant, u Sant Antoninu, Korzika.  Radi kao selektor na međunarodnim video-festivalima i izložbama. Autorka je niza radionica koje se bave vezom između umetnosti i društva. Od 2010. do 2013. koordinirala je radionicom za mlade Goethe Guerilla u Gete Institutu Beograd.



Anica Vučetić je rođena 1962. u Beogradu. Diplomirala je (1981/86) i magistrirala (1986/89) slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se video instalacijama i ambijentima. Izbor samostalnih izložbi:  Ambijenti, mobili, instalacije (1994), Galerija ULUS, Beograd; Nostalgija (1995), Muzej savremene umetnosti Univerziteta u San Paolu - MAC USP Ibirapuera, San Paolo, Brazil; Snovi o velikom talasu (1999) i Ambijentalni radovi (2001), Ludwig Forum za internacionalnu umetnost, Ahen, Nemačka;  Video instalacije (2002), Galeria 23 y 10, ICAIC – Instituto Cubano del Arte y la Industria Cinematograficos, Havana, Kuba; Sažimanje (2006) i Uviranje (2009), Galerija Kulturnog centra Beograda; Odslikavanja (2007), Galerija Remont, Beograd; Rez (2008), Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak, Srbija; Dugo putovanje (2010), Muzej savremene umetnosti Republike Srpske, Banja Luka, Republika Srpska, BiH; Uviranje (2011), Umetnostna galerija Maribor, Salon Rotovž, Slovenija; Veliki talas (1997) i Pad (2013), Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd; Dugo putovanje (2015), Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Perjanički dom, Podgorica. Izlagala na brojnim grupnim izložbama širom sveta u Francuskoj, Holandiji, Kanadi, Švedskoj,  Rusiji, Makedoniji, Grčkoj, Španiji, Japanu, Bosni i Hercegovini, Nemačkoj, Hrvatskoj, Danskoj. Nagrade: Memorijal Nadežde Petrović u Čačku - Nagrada Memorijala i Nagrada publike (2005), Grand Prix na 9. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu (2008), Politikina nagrada (2008), Nagrada Niškog salona 20/2 (2016)


 



Datum objavljivanja: 08.08.2017.