Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dragana Todorović Škorić: Tao inspiracije

Do 25. aprila traje izložba Dragane Todorović Skorić pod nazivom, Tao inspiracije. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

 


 


Dragana Todorović Skorić (1971) diplomirala je i magistrirala 1998. na Fakultetu likovnih umetnosti, na odseku slikarstvo, u klasi profesora Momčila Antonovića. Do sada je izlagala na dvanaest samostalnih i preko osamdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a. Bavi se pedagoškim radom. Najnoviji ciklus slika pod nazivom „Tao inspiracije“, neposredno je inspirisan taoističkim učenjima, tekstovima postmodernističkih pisaca (Pekić, Bajac, Albahari), kao i Jungovom teorijom sinhroniciteta.





Umetnica sasvim prirodno otkriva da nema žive i nežive prirode, da u svemu postoje samo faze – začeća, rasta i prividne smrti, zapravo promene, pri kojoj se proces življenja izmešta u neku drugu ravan, u neki drugi kvalitet. Ovakva krucijalna spoznaja spaja njen životni i kreativni potencijal sa čitavim postojećim prirodnim okruženjem, a njeno oko i um ulaze u puno saglasje sa porukama osnovnih elemenata sveg postojanja – vode, vazduha i onim očvrslim, kakvo je stenje i kamenje svih vrsta. (…) Prva misao koja se javi analitički nastrojenom posmatraču Draganinog dela uopšte, te tako i ovog najnovijeg niza „Tao inspiracije“, vrti se oko temporalnog pojma „istovremenosti“, a koja i ovde, u najnovijem ciklusu, ne gubeći ni jednog trenutka svoje primarno, vremensko određenje, zadobija i jasnu fizičku komponentu. Likovni sadržaj svake Draganine slike uvek nudi na uvid istovremenu pojavu makro i mikro pojavnosti analiziranog elementa – u ovom slučaju autorka se najviše bavi vodenom strukturom i njenim odnosom sa vazduhom. Otud je u pitanju veoma složen analitički postupak, koji se fokusira na posmatranje materije pod mikroskopom, da bi čitavu mikro razradu strukturnog tkiva istovremeno postavljao u makro kontekst prirodnog okruženja.



 



Vesna Todorović, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 


 


Datum objavljivanja: 11.04.2022.