Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dragana Pajković Dodig: Akt

U petak 08. septembra u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu otvara se samostalna izložba autorke Dragana Pajković Dodig, pod nazivom, "Akt".

 



Dragana Pajković Dodig  rođena je 1968. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1998. godine, slikarstvo, u klasi profesora Radomira Reljića. Član je ULUS-a od 1999. godine. Učesnik preko 20 internacionalnih likovnih kolonija, više od 80 grupnih izložbi (slike, akvareli grafike, multimedijalni radovi, performans) i mnogobrojnih samostalnih izložbi. Više puta nagrađivana, Specijalna nagrada Escoda, na 4. internacionalnom bijenalu Galerija A, Beograd 2016, Počasna nagrada Bijenala u Šenženu za akvarel, Kina 2015. i druge nagrade. Samostalni je umetnik, živi i radi u Beogradu.





Rukopis iz dosadašnjih apstraktnih kompozicija i redukcionističkih slikarskih postupaka u sumiranju iskustva doživljenog, Dragana Pajković Dodig prenosi i na seriju figurativnih radova koji čine okosnicu izložbe „Akt“. U formalnom smislu, žensko telo sagledava se iz različitih uglova, u biranim perspektivama koje skrivaju ženske atribute i naglašavaju emocionalna stanja portretisanog lika. Redukcionistički crtački gestovi u fino nijansiranim bojenim lazurima i pastuoznom gradiranju konceptualizuju, međutim, više „konturu“ događaja, korpus delikatnih stanja žene ili tela nastajanja apstraktne slike, nego bilo koji formalni aspekat telesnosti.





U tekstu kataloga Dragana Pajković Dodig kaže: "Danas u teoriji umetnosti reč AKT je sinonim, sama izložba...AKT može biti i akcija – postavka, način na koji se posmatrač uvodi u izložbu. Telo, koje sam do sada u svom radu koristila kao alatku-medij u performansima, predstavila sam u ovom ciklusu kroz konturu inicijalnog pokreta, indeks duševnog stanja, ali i kroz razradu tela apstraktne slike." 


 



Datum objavljivanja: 07.09.2017.