Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dragan Siljanoski: Boja u slojevima memorije

Izložba doktorskog umetničkog projekta Dragana Siljanoskog pod nazivom "Boja u slojevima memorije" otvaranje je u Galeriji FLU, u sredu, 22. februara 2023.godine, u 19č.

 



 


Boja u slojevima memorije





Radovi koje ovom prilikom želim da prikažem su rezultalt potrage za novim načinima kombinovanja i spajanja različitih slikarskih materijala i tehnologija. Slike nastale u različitim trenutcima: u zanosu, u snu, u zagrljaju, u haosu, u čežnji, u blaženstvu. Trenuci u kojima novonastala spoznaja menja ustaljenu percepciju.



Korišćenjem kombinovane tehnike želeo sam da dočaram sećanja, koja su retko jasna slika jarkih boja i definisanih oblika, a mnogo češće su nejasni obrisi u dubini uma i fragmenti boja, kojima rekonstruišemo sećanja. Slike su nejasne i u obrisima, gde je posmatraču ostavljeno da gledajući te obrise sam traga za celinom, i u njima prepozna neka sopstvena iskustva, i prizove sećanja. Slike su fuzija više različitih slojeva materijala.



Osnova svih radova je crtež na natron papiru. Uvođenjem boje preko crteža, počev od pigmenata, akrila pa sve do određenih sintetičkih boja koje se koriste u građevinarstvu, došao sam do baze za sledeću fazu rada. Ovako pripremljene radove lepio sam preko našpanovane jute, koja je upotrebljena kao nosilac za natron. Preko natrona je zatim našpanovno providno sintetičko platno. Ovakvom kombinacijom materijala došlo je do stvaranja međuprostora tj. dimenzije između ovih slojeva, što je pružilo dodatnu dubinu slikama.



Dragan Siljanoski









Dragan Siljanoski je rođen 1978. godine u Smederevu. Dragan Siljanoski je master likovni umetnik za freskopis – mozaičar koji živi u Beogradu. Osnovne i master studije završio na Akademiji SPC za umetnosti i konservaciju u Beogradu. Doktorant je Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. U statusu samostalnog umetnika je od 2018. godine. Iza sebe ima više samostalnih izložbi, uspešno realizovanih institucionalnih i rezidencijalnih umetničkih projekata, učesnik je mnogih  kolektivnih izložbi, bijenala i likovnih kolonija.

Radio je kao demonstrator nastave na predmetu Mozaik kod profesora Zorana Mihajlovića. Kao saradnik profesora Mihajlovića radio je na mnogim crkvama i manastirima od kojih su najznačajniji manastir Ostrog, crkva sv. Petke na Kalemegdanu, crkva sv. Trojice u Zemunu, manastir Reškovica, manastir Tumane, crkva sv. Petra i Pavla  u Topčiderskom parku, crkva sv. Petke u Stopanji. Sarađivao je sa profesorom Miroslavom Lazovićem na izradi mozaika za manastir Ostrog.

Samostalno je izradio mozaike u više crkava i manastira, između ostalih za manastir Ostrog, crkvu sv. Petra i Pavla u Topčiderskom parku, hram sv. Đorđa na Novom Beogradu. Trenutno je angažovan na živopisu hrama sv. Vere, Nade, LJubavi i majke im Sofije u Zemunu, koji samostalno oslikava.



Samostalne izložbe:



Gradska galerija “Milan Tucović”, Požega, 2020. godine

Umetnički paviljon ”Cvijeta Zuzorić”, Beograd, 2018. godine

Galerija Braća Stamenković (ustanova kulture Palilula), Beograd, 2007. godine

Galerija Karaš, Jasenovo, 2006. godine



Kolektivne izložbe:



Prolećna izložba ”Cvijeta Zuzorić”, 2019. Godine

Trijenale proširenih medija ”Cvijeta Zuzorić”, 2019. Godine

Reprezentativna izložba samostalnih umetnika ULUS-a, ”Cvijeta Zuzorić”, 2019. Godine

Prvo bijenale crkvene umetnosti ”Cvijeta Zuzorić”, 2018. godine



Samostalni institucionalni projekti:



Oslikavanje hrama sv. muč. Vere, Nade, LJubavi i majke im Sofije, Zemun

Mozaici na zvoniku hrama sv. Trojice, Zemun

Česma u dvorištu hrama sv. Petra i Pavla, Topčider

Mozaici na porti hrama sv. Đorđa, Novi Beograd



Samostalni rezidencijalni projekti:



Mozaici ”Rečno dno”, kuća u privatnom vlasništvu, Slankamen

Skulptura Triglav, park skulptura Jasenovo



e-mail: dr.siljanoski@gmail.com



Datum objavljivanja: 20.02.2023.