Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dragan Rajšić: Nijanse Kretanja

Samostalna izložba crteža i skulptura autora Dragana Rajšića pod nazivom,"Nijanse Kretanja" u Galeriji Izlozi, Fakulteta likovnih umetnosti od 13. juna do 3. jula 2017. godine.

 



Izložba crteža i skulptura pod nazivom Nijanse kretanja istražuje vizuelnu pokretljivost skulpture u prostoru.


Direktnim radom u metalu, sklapam delove materijala koji čine skulpturu. Ovim vidom akumuliranja, u okviru koga učestvuju brojne spojene površine i mase, gradi se određen odnos materijala od koga je izrađena forma skulpture. Rezultat stvorene  dinamike predstavlja pokret koji unosi prostorni nemir. Ovaj način istraživanja u izradi skulptura ključan je da bi se pronašao skulptorski odgovor na zadatu formu, koja se svojom vizuelnom pokretljivošću upisuje u prostor. Unošenje promena unutar izložbenog prostora, čini bitan okvir za razvoj izloženih skulptorskih rešenja.

   


Pored skulptura u okviru izložbe predstavljeni su i crteži skulptura u nastajanju.





Dragan Rajšić (1967), vajar. Studije vajarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mrđana Bajića 2005. godine. Doktorske umetničke studije završio je na istom fakultetu 2016. godine, mentor mu je bila Olivera Parlić Karajanković. Od  2015. godine radi u zvanju docenta na Vajarskom odseku, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlaže od 1989. godine. Do sada je imao 12 samostalnih i veliki broj grupnih izložbi. Njegovi radovi se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama. U javnom prostoru Centra za likovno obrazovanje "Šumatovačka", 2016. godine postavljena je skulptura "Memory". Učesnik je  35.Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti "Terra" u Kikindi i simpozijuma skulpture "Meander" u Apatinu. Dobitnik  je Nagrade za rad u metalu, na završnoj izložbi Vajarskog odseka, FLU u Beogradu.


 


 



Datum objavljivanja: 14.06.2017.