Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dragan Nešić u Srećnoj Galeriji SKC -a

U utorak, 4. novembra u Srećnoj Galeriji SKC -a otvara se samostalna izložba Dragana Nešića. Izložba traje do 13. novembra.

 


"…Kao neko ko prati rad Dragana Nešića, osobito njegovu hiperprodukciju kolaža, i ko se i sam bavi kolažom, usuđujem se da kažem da uočavam neprestani napredak, ali ne u evoluciji formi i tehnika kojom se Nešić služi - mada je i to evidentno, nego u neprestano novim i svežim sadržajima reciklirane i plodonosnim metalnim nutrenjem preobražene  i nanovo osmišljene stvarnosti. Slikovit govor kolaža, alegorija , katkad i cinizam, sve do obesmišljvanja epifenomena svekolike civilizacijske masmedijalne mašinerije u kojoj je amortizovan glas pojedinca pa čak i problemi transmutacije i genetskog inženjeringa, transgenih spodoba Novog Doba, sve je to u stvari iščililo iz Nešićeve mentalne duplje i umesto da se saobrazi takozvanim imperativima vremena i prostora u kome istrajavamo, preobrazilo se u potvrde ovom i ovakvom vremenu i prostoru. Rekao bih - s pravom.

A ima i kolaža posvećenih umetnosti i umetnicima, herojima minulog vremena, kao što su Jozef Bojs, Merlin Monro, Rej Džonson i drugi, kao i događajima i ličnostima koji su bitno uticali  na oblikovanje našeg mišljenja pa i osećanja sveta, ali i sopstvenom narodu.

U poznatom Nešićevom kolažu, analiziramo li samo jedan rad iz njegovog opsežnog i raznovrsnog opusa posvećenog Jozefu Bojsu, fluksus umetniku, jednom od najmarkantnijih predstavnika umetnosti akcije, zapazićemo u gornjem levom uglu malu fotografiju Marsela Dišana koji je, kao sto je poznato, bitno uticao na proširenje shvatanja same umetnosti, a ko dobro iščitava likovni tekst i poruke autora razumeće o kakvoj je ovde vezi reč.




Donekle je drugačija stvar s Nešićevim angažmanom u mnogobrojnim mejl-art projektima, najčešće tematski opredeljenim, u kojima Dragan Nešić, kao i drugi autori uostalom, držeći se teme svoju umešnost u spravljanju kolaža podređuje zadatoj temi projekta, ali i tada dolazi do izražaja, kao i u njegovim slikama i crtežima, prepoznatljivo diferenciranje materijala, boje, strukture, pa i gestualnosti i taktilnosti. Naravno, i u signalističkom pokretu - kroz signalističke projekte Nešić nastoji da očuva osobenost svog likovnog jezika, pa i da ih prekorači u spojevima literature i likovne umetnosti… i njihovim prožimanjima na nov način, kada kolaž postaje zapravo vizuelna poezija i prošireni umetnički medij.

Pred nama je, nema sumnje, jedan daroviti i istrajni likovni umetnik čiji će kolaž tek da ispriča prave i zanimljive priče likovnošću kakva se ne sreće svakodnevno u nas."


                                                                                                             Dobrica Kamperelić


Dragan Nešić (1954, Kruševac). Član ULUS-a. 63 samostalne izložbe i preko 400 izložbi i projekata kod nas i u svetu.Vodi galeriju  "SPIRALA" u Priboju.


 


Datum objavljivanja: 29.10.2008.