Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dragan Krmar: Zapisi u drvetu

U petak, 11. oktobra 2019. godine u 18 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka, otvara se samostalna izložba skulptura autora Dragana Krmara pod nazivom „Zapisi u drvetu“. Izložbu otvara Zorica Atić, istoričar umetnosti i kustos.


 


Prilikom otvaranja postavke nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj.

 

 „Samouki stvaralac kroz rad sa drvetom osim uživanja u svom hobiju ujedno neguje i produžava davnašnje izdanke rukodeljske narodne tradicije i kulture. Izložbom ,,Zapisi u drvetu” predstavlja  skulpture, ikone u duborezu i slike u drvetu... Uvek s komadom drveta pored sebe ili u svojoj blizini, neumorni rukodelja ponet inspiracijom, usredsređen i precizan, svojim alatima vešto usaglašava i premošćuje sve tehničke izazove od ideje do krajnjeg rezultata... Bilo da su samostalne statue ili deo grupnih kompozicija, minijaturnih ili većih dimenzija, one su mirne, masivne i snažne, uglavnom svedene i bez suvišnih detalja. Formama u drvetu rukovode stabilnost i uravnoteženost. Uvažavajući karakteristike materijala Dragan Krmar mu se prilagođava i spontano opredmećuje prožimajući ih toplinom i neizmernom ljubavlju“, navodi Marion Dedić, dipl. slikarka.

 

Dragan Krmar (1948) rođen je u Beški. Skulpturom u drvetu bavi se pasionirano od 1998. godine. Ostvario je dve samostalne izložbe, učestvovao je u radu tri likovne kolonije, i izlagao na četrnaest kolektivnih izložbi, od kojih izdvajamo XVI Bijenale naivne i marginalne umetnosti muzeja u Jagodini (2013). Živi i radi u Beogradu. Kontakt: 063 37 62 72


Izložba traje do 28. oktobra 2019. godine.


 


 



 


Datum objavljivanja: 08.10.2019.