Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Draga Jovanović: Somot i meso

Draga Jovanović izložba, Somot i meso / Velvet & Flesh Gradska galerija Požega
17. maj - 9. jun 2017. Otvaranje: sreda, 17. maj 2017. u 20 časova.


 


Draga Jovanović pripada generaciji umetnika koja se školovala i ušla u svet umetnosti i stvaralaštva krajem devedesetih godina, u vremenu obeleženom ratom, velikom ekonomskom krizom i opštim urušavanjem vrednosti u svim sferama društvenog, političkog i kulturnog života zemlje. Zbunjujuća slika stvarnosti, sebe, sopstvenog života i mesta u takvoj stvarnosti reflektovala se tada u nizu apstraktnih slika i crteža sa tekstom, rađenih u maniru bad-arta, u kojima umetnica snažno, gestualno ispisanim rečima izražene ekspresivnosti i značenja koja nose kritički angažovane poruke, najavljuje društveno-socijalni kontekst svojih daljih stvaralačkih aktivnosti i interesovanja.





Umetničkom istraživanju i dubljem obuhvatu teorijske platforme "razotkrivanja" stvarnosti doprinelo je usavršavanje u Kunsthoshule u Kaselu (Nemačka), koje je paraleno teklo sa uvođenjem medija fotografije kao umetničke forme čija su dokumetnarna svojstva u radu potencirana.

U pravcu proširivanja polja umetničkog delovanja prema elektronskoj slici kao dominantnom mediju našeg vremena, Draga Jovanović poslednjih nekoliko godina intenzivno koristi video, omogućavajući u svom radu uvođenje „žive“ stvarnosti, pokreta i realnog protoka vremena. Brojne mogućnosti koje pruža montaža slike i zvuka, kao izražajno sredstvo imanentno mediju videa, doprinelo je pomeranju težišta interesovanja umetnice sa spoljašnje, društvene sfere i prostora ka unutrašnjem, duhovnom prostoru i životu pojedinca, i temama koje se odnose na ličnost, proces individuacije i formiranje identiteta, odnosno fenomene (de)konstruisanja identiteta i uslovljenosti tog procesa različitim kontekstima.





Video radove kojima se Draga Jovanović predstavlja možemo doživeti kao radove introspektivnog karaktera, ali šireg zahvata i značenja. U njima umetnica ispituje odnos spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora sopstvene ličnosti, dajući, kao rečima u ranim radovima, sada bitnu funkciju glasu, kojeg shvata kao mesto u kome se telo i duh dodiruju, ali i kao nosioca radnje, odnosno poruke (I am Draga, Your Self is a reflection of Myself i The wind here is always soothing). Istovremeno, ovi radovi su svedočanstvo dugotrajnog promišljanja, pažljivih priprema i, što je važno istaći, kontinuiteta stvaranja vlastite poetike čiju konstantu čini osoben estetički minimalizam, odsustvo narativa, dvodimenzionalnost predstave, statičnost kompozicije i perfekcija u realizaciji. (Julka Marinković, istoričarka umetnosti)





​*na izložbi će biti predstvaljena tri eksperimentalna video rada i fotografije.​





Draga Jovanović je rođena 1977. godine u Čačku. Trenutno se bavi fotografijom i kratkim eksperimentalnim filmom. Završila je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1999. godine. U periodu od 2000. do 2005. godine bila je na magistarskim studijama za fotografiju, video i slikarstvo na univerzitetu Kunsthochschule Kassel, Nemačka. Za vreme magistrature radila je kao asistent kod profesora Kurt Hauga. Posle završenih studja odlazi da živi i radi u Torontu (Kanada) i Londonu (Engleska). Aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu: Nemačka, Srbija, Grčka, Irska, Rusija, SAD, Francuska, Švajcarska, Kanada, Meksiko, Španija, Crna Gora, Bugarska, Portugal, Egipat i Italija.





Prateći program:

Noć muzeja - subota, 20. maj 2017. u 21 h, javno vođenje kroz izložbu


 



Datum objavljivanja: 16.05.2017.