Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dopisnici iz Španskog građanskog rata

Beograd, 28. januar , Institut Servantes i Fondacija Pablo Iglesijas, povodom obeležavanja 70 godina od Španskog građanskog rata (1936-1939), organizuju izložbu Dopisnici iz Španskog građanskog rata.

 


Izložbu će svečano otvoriti direktor Instituta Servantes, Huan Fernandes Elorijaga i kustos izložbe, Karlos Garsija Santa Sesilija u sredu u 19:00 u Galeriji Instituta Servantes. Izložba obuhvata trideset naboljih hronika, opisa mesta i osoba, koje su slali dopisnici poput Ernesta Hemingveja, Feliksa Koreija, Maria Nevesa i dr. Izložba će biti otvorena do 15. marta. Ulaz slobodan. 


Izložba Dopisnici iz Španskog građanskog rata sastavljena je od trideset najboljih hronika, opisa mesta i osoba, napisanih na samom borbenom polju, koje su izazvale veliku pažnju u celom svetu. Među «istorijskim hronikama» posebno se izvaja intervju koji je dao Franko, 10. avgusta 1936, dopisniku Feliksu Koreiji (Felix Correia) za novine «Diario de Lisboa». Feliks Koreija je u članku jasno pokazao ko je zapravo Franko i šta namerava. Kako navodi kustos izložbe, ovaj intervju je kasnije objavljen u svim vodećim svetskim dnevnim novinama. Hronike opisuju događaje kao što su bombardovanje Gernike, bitka u Teruelu, masakr u Badahosu i zauzimanje tvrđave u Toledu. Takođe, na izložbi se može videti i reprodukcija sobe u čuvenom hotelu Florida, gde su živeli i radili inostrani izveštači. Hronike koje sačinjavaju ovu izložbu (originali ili reprodukcije) podeljene su na 17 tema. Svaka tema je objašnjena na dvojezičnom panou. Panoi sadrže prevod hronike, tekst o trenutku građanskog rata na koji se odnosi, biografiju dopisnika, njegovu fotografiju i druge fotografije. Autori hronika su Ernest Hemingvej, Džon Dos Pasos, Mihail Kolcov, Feliks Koreija, Mario Neves i dr. Hronike su objavljivane u dnevnim novinama kao što su: Diario de Lisboa, Chicago Tribune, Toronto Daily Star, The New York Times i ruska Pravda. 


Od svih ratova koji su uzdrmali svet, Španski građanski rat je imao poseban odjek i okupio je dobar deo novinara, pisaca, intelektualaca i umetnika. Španski građanski rat predstavljao je bojno polje svetskog rata i poslednji sukob kome su se priključile hiljade dobrovoljaca iz celog sveta kako bi se borili za svoje ideje. U modernom dobu ne postoji drugi rat koji je izazvao tako intenzivne emocije, duboko saosećanje i tako silovite podele. 


Na poziv legitimne španske vlade, doputovali su intelektualci, filozofi i umetnici, pripadnici različitih, i u mnogim slučajevima, suprostavljenih tendencija i ideologija, kako bi izveštavali o ratnim dešavanjima. Poznati svetski dnevni listovi i časopisi poslali su svoje najbolje reportere kako bi pokrili sukob u kojem se odlučivalo o raspodeli snaga koje će vladati XX vekom. 


Izložba je prvi put predstavljena 2006. godine u sedištu Instituta Servantes u Madridu. U toku prošle godine izložba je «obišla» centre Instituta Servantes u Njujorku, Atini i Lisabonu, a nakon Beograda biće predstavljena u Varšavi i Moskvi. 


Orginalni časopisi pripadaju Institutu Servantes i Državnoj biblioteci Rusije.


 


Datum objavljivanja: 23.01.2009.