Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Domaći / Tuđini

Umetnički prostor U10 Kosovke devojke 3. "Domaći / Tuđini" 22. jun - 6. jul 2023.
Otvaranje: četvrtak, 22. jun, u 20h


 


DOMAĆI TUĐINI



Kolektiv Triksi: Ruben Viser (Holandija), Joup Šroun (Holandija), Maki Ziosi (Italija), Džemre Kara (Turska), Klara Lezla (Francuska), Selina Landis (Švajcarska), Janik Guldner (Danska), Arijana Tusan (Francuska), RJM Vanderhajden (Holandija), Tajs Jeger (Holandija), Beng Juenjong (Holandija/Tajland) i Jonas Raps (Holandija)



22. jun - 6. jul 2023.

Otvaranje: četvrtak, 22. jun, u 20h







„Domaći tuđini” je umetnički rad kolektivno izveden od strane dela članova kolektiva Triksi u Hagu kojeg čine predstavnici: Ruben Viser (Holandija), Joup Šroun (Holandija), Maki Ziosi (Italija), Džemre Kara (Turska), Klara Lezla (Francuska), Selina Landis (Švajcarska), Janik Guldner (Danska), Arijana Tusan (Francuska), RJM Vanderhajden (Holandija), Tajs Jeger (Holandija), Beng Juenjong (Holandija/Tajland) i Jonas Raps (Holandija). Ovo je prvi put za pet godina postojanja kolektiva Tiksi da su se njegovi članovi okupili kako bi zajednički razvili jedinstveno umetničko delo. Ovaj proces dozvoljava kolektivu da se osvrne na prošlost, istovremeno mu pružajući mogućnost pogleda u kolektivnu budućnost – kakva će biti ta budućnost?



Ovo je kolektiv preveo u pačvork, mrežu veza koja obrazuje koherentnu celinu između pojedinaca, grupa i institucija a koja predstavlja formalnu strukturu uloga i statusa koji se mogu formirati u maloj, stabilnoj grupi što, u suštini, predstavlja neophodan preduslov za zajednički rad i suživot.



Birajući da napravi ovakvu celinu, kolektiv je ideju pretočio u materijalno prisustvo. Ishod ovog istraživanja nalazi se u izložbenom prostoru u različitim oblicima – od monumentalnog tekstilnog dela, do serije slika, kao i audio i video radova. Tehnike i metode koje se koriste u stvaranju svih pojedinačnih elemenata ovog umetničkog rada zasnivaju se na individualnim praksama i idejama njegovih autora, dok rezultirajući gezamkunstverk odražava kolektivnu prirodu, tj. prevođenje višestruke prirode kolektiva u raznolik spektar radova i pristupa.



Baš kao pačvork, ljudska interakcija se sastoji od mnogo različitih elemenata koji zajedno postaju jedno. I, kao što pojedinačni elementi od kojih je pačvork sastavljen pripadaju zajedno i tvore nešto novo, kolektiv za svoje postojanje zahteva kompromis, razumevanje i brižnost. Baš kao Triksi, sastavljen od grupe umetnika, dizajnera i istraživača koji su svaki za sebe specijalizovani za drugu oblast a koji zapravo uče i stvaraju zajedno sa ciljem da materijalizuju osećaj zajedništva i snage kolektiva čiji su deo, da kroz sam svoj sastav odraze koncept društvenog pačvorka kojim se najbolje može opisati društveni sistem.



Triksi je artist-run prostor koji se nalazi u Stationsburtu, u blizini haške četvrti crvenih fenjera, a koji predvodi raznolika grupa novih i etabliranih umetnika i kulturnih radnika. Osnovan je 2018, od strane tadašnjih diplomaca Kraljevske akademije umetnosti u Hagu, i od tada je posvećen pružanju prostora mladim umetnicima iz različitih sredina da razviju i prikažu svoju umetničku praksu u Holandiji. Trenutno, Triksi se sastoji od 15 umetničkih studija koji ugošćavaju 18 umetnika, kao i od galerijskog i projektnog prostora. Sadašnji članovi su aktivni u raznovrsnim oblastima kao što su: ArtScience, prošireni i novi mediji, likovne umetnosti, grafički dizajn, muzika, fotografija i kustoska teorija i praksa. Na taj način, inicijativa u svojoj osnovi ima multidisciplinarni pristup, kroz koji širok spektar pozicija i praksi pomaže da se razume trenutni kulturni razvoj iz različitih perspektiva.



 


 


Datum objavljivanja: 20.06.2023.