Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dolazak heruvima, Dragane Stanašev Puače

Od 5. do 21. aprila u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53., održaće se izložba autorskog projekta autorke Dragane Stanašev Puače, pod nazivom, "Dolazak heruvima",


 


Dragana Stanašev Puača

Rođena 1957 godine u Beogradu.Studirala slikarstvo na FLU u Beogradu,diplomirala 1982 i magistrirala 1986. član ULUSa od 1983 .Od 1997 radi na FLU u Beogradu najpre kao asistent a zatim od 2005 kao docent. Izlagala samostalno na više od stotinu grupnih izložbi ,salona,bijenala , godišnjih izložbi ULUS'a, aukciskih i dobrotvornih izložbi u zemlji i inostranstvu.Godine 1987 na predlog  Muzeja savremene umetnosti učestvovala u radu XXII Internationale Malerwochen,Gratz. Godine 1988 na predlog Umetničkog saveta ULUS'a,koristila atelje u Cite Internationale des Arts, Paris. Dobitnik nekoliko nagrada, Oktobarska nagrada grada Beograda kao postdiplomac i Nagrade za crtež na izložbi Crtež i mala plastika Beograd 1992. Njeni radovi se nalaze u vlasništvu Muzeja Zepter  Beograd i Neue Galerie, Graz. Od 1996 bavi se crtežom.    Ovo je njena četrnaesta samostalna izložba. Na ovoj izložbi , koja je deo njenog doktorskog umetničkog projekta pod nazivom "Arhitektura kao simbolička forma-Semiotika kule" predstavljen je ciklus crteža ‘Dolazak heruvima’,nastao 2012.


SMISAO POSVETE

I nakon više od tri decenije stvaranja, Dragana Stanašev uspeva da nas obraduje i osveži svojim nepripadanjem glavnom toku umetničkih strujanja. Samosvojna i samostalna, strpljivo gradi svoj put,  bez gordosti i oholosti koje često prate takve poduhvate. Nema na tom putu bajanja, skrivanja, opskurnosti šaptavog. Jezik i pismo su prosti, jasni – papir mirne  strukture i čitljivog formata; crtež svedenih tonova i boja, gotovo rudimentarnih formi. U svom zapisivanju posveta autorka beleži odjeke pouka i poruka odabranih otšelnika, otvarajući im svoj um i fizis. Tako se na papir izlivaju strasni, snažni gestovi, kovitlaju se vrtlozi,  snopovi strelovitih zraka probijaju prostor. Veličina,  zamah i snaga Kiša, Tarkovskog, Paradžanova, Borhesa, Florenskog, Gaudija prilaze nam kroz svoje otiske u Draganinom panoptikumu, približavaju nam se kroz ljubav i lepotu koju su joj darovali i saosećanje i poštovanje koje im ona uzvraća. Kada im se obraća posvetom, autorka to ne čini da bi se pokazala i prikazala većom i važnijom - izabranom, već beleži miljokaze puta koji su joj trasirali. Kule su postaje hodočašća, polazišta, okrepe i putokazi. Bez obzira na muke, jasna odricanja i teške borbe sa sopstvenim anšelima, rezultat svakog od ovih puteva i putevoditelja je svrsishodan kroz Veru, Nadu i Ljubav koje dele sa svima koji priču njihovom delu. Rečito, strasno i ubeđeno, Dragana Stanašev prenosi ovaj uzbudljivi putopis u svim nijansama od furiozne energijć gesta koji probija papir do tanane čipke kaligrafije. Duboko se klanjajući Posve?enosti Smislu Anahoreta koje je srela, nasuprot duhu vremena i mesta, uvereno optira za   Duh, Vreme i Mesto.  (Dejan Radovanović)


 



Datum objavljivanja: 02.04.2012.