Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dokumentarni film Kristiane Peršon

Od utorka 5. maja ljubitelji umetnosti će moći da vide dokumentarni film Ona je drugi pogled rediteljke Kristiane Peršon na sajtu Muzeja savremene umetnosti.

 


Ova inicijativa realizovana je u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu i organizacijom Sixpackfilm. Film je na nemačkom sa prevodom na engleski jezik. 


 

Ona je drugi pogled (Sie ist der andere Blick) / Kristiana Peršon  Austrija, 2018, 90 min 

 

„Mačizam je tada bio izuzetno jak". Bilo koja od ovih umetnica mogla je da izgovori ovu rečenicu - Renate Bertlman, Linda Kristanel, Lore Hojerman, Karin Mak ili Margot Pilz. Sećanje na vreme ponižavajućeg paternalizma zajedničko je za ove žene koje su sve bile deo bečke umetničke scene 70-ih godina. Rediteljka Kristiana Peršon daje im priliku da o tome govore u filmu Ona je drugi pogled.

 

Ovaj dokumentarni film nošen je strašću i pozitivnim stavom protagonistkinja. Njihov tadašnji otpor na kraju je naišao na plodan eho u austrijskom ženskom pokretu - u inicijativama kao što su Akcija nezavisnih žena ili Intakt mreža umetnica feministkinja.

 

Protagonistkinje, čija je pionirska uloga oblikovala savremenu umetnost i sliku koju danas o sebi imaju žene umetnice, govore o umetničkim ambicijama, ekonomskim ograničenjima, konformizmu i otporu prevladavajućim socijalnim strukturama. Njihovi glasovi i rani radovi čine ih oličenjem feminističko-umetničkog stava.

 

Neme sekvence, snimane Bolex kamerom od 16mm, na početku filma senzibilišu gledaoca za ono što se dešava između umetnice i nosioca slike. Slikarsko platno, koje je umetnica Iris Dostal podslikala belom bojom, stvara projekcione površine za naraciju u prologu, koji kreira luk između današnje generacije umetnica i njihovih prethodnica.


 


 



Datum objavljivanja: 04.05.2020.