Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dokumenta filatelističke judaike

U utorak, 9. septembra u 13h otvara se izložba u Jevrejskom istorijskom muzeju, pod nazivom, "Dokumenta filatelističke judaike II". Otvaranje izložbe je u Svečanoj sali (parter) Jevrejske opštine Beograd, Kralja Petra 71a.

 


Jevrejski istorijski muzej Saveza jevrejskih opština Jugoslavije je muzejska institucija koja prikazuje istorijska kretanja i kulturu jevrejskih zajednica na tlu buvše Jugoslavije, od prvih jevrejskih naseobina iz rimskog perioda do kraja Drugog svetskog rata.


Formiranje Jevrejskog istorijskog muzeja počinje 1948. godine kada je organizivano Muzeološko-istorijsko odeljenje Saveza jevrejskih opština Jugoslavije. Intenzivnim prikupljanjem građe i eksponata iz svih krajeva bivše Jugoslavije, otkupom i poklonima, osnovan je Muzej kao posebna celina ali u okviru Saveza jevrejskih opština Jugoslavije. Prva stalna postavka muzeja otvorena je 1959. godine a druga koja stoji i danas 1969. godine.


Stalna postavka Jevrejskog istorijskog muzeja sadrži dokumenta, fotografije, trodimenzionalne eksponate i likovna dela-prikazujući hronološki istorijska kretanja i kulturu jevrejskih zajednica na tlu bivše Jugoslavije.


Muzej poseduje istorijske, etnološke i likovne zbirke sakupljene iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Arhivska delatnost jedna je od glavnih delatnosti Muzeja. U arhivu se čuva i obrađuje građa iz perioda od 1941, zatim veliki deo građe koji se odnosi na Drugi svetski rat i holokaust i građa koja se odnosi na posleratni period. Takođe, Muzej ima spiskove jevrejskih žrtava genocida (po gradovima) i spiskove iseljenih u Izrael (1948-1952.). Osim toga Muzej ima zbirke predratnih jevrejskih listova i publikacija različitog karaktera. Muzej poseduje veliki arhiv dokumenata nastalih tokom rada jevrejskih opština i drugih jevrejskih institucija koje su vekovima delovale na ovom prostoru. Većina dokumenata uništena je tokom holokausta. Ono što je sačuvano velikim delom se nalazi u muzeju i njegovom arhivu. Arhiv je svakodnevno otvoren za istraživače i studente. Muzej sarađuje sa brojnim institucijama širom sveta i na zahtev dostavlja željene podatke.


Izložbena delatnost je takođe dobro razvijena. Priređuju se izložbe istorijskog, etnološkog i likovnog sadržaja sa jevrejskom tematikom. Današnju postavku priredila je prof. dr Vidosava Nedomački. Stalna postavka zauzima prostor od 200 metara kvadratnih. Prikazane su sinagoge, groblja, običaji, jevrejsko društvo i školstvo, ugledne ličnosti i umetnici. Od 1952. do 1999. godine muzej je priredio 34 izložbe. Muzej godišnje poseti oko 3000 ljudi što je više od 150 000 od osnivanja muzeja.


Zgrada u kojoj se nalazi Jevrejski istorijski muzej podignuta je 1928. godine za potrebe Jevrejske sefardske opštine u Beogradu. Arhitekta zdanja bio je Samuel Sumbul. Za vreme Drugog svetskog rata u zgradi se nalazio nemački „kulturbund“. Posle rata deo zgrade je nacionalizovan. Danas se na prvom spratu zgrade nalazi muzej. Na drugom spratu je sedište Jevrejske opštine Beograd kao i hor „Braća Baruh“. Na trećem spratu su prostorije Saveza jevrejskih opština Jugoslavije i kancelarije Rabina. U zgradi se takođe nalaze biblioteka i od 1992. godine humanitarna apoteka. Zgrada muzeja nalazi se u ulici Kralja Petra Prvog 71 u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 09.09.2008.