Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dogovorena nezavisna ekspertiza

U Ministarstvu kulture održan sastanak predstavnika Ministarstva kulture, direktorke Narodnog muzeja Tatjane Cvjetičanin i Rajka Antonića, direktora firme “Ekspertize i procene d.o.o.”.

 


Dalekosežni ciljevi struke iznad kratkoročnih interesa

Beograd, 28.12.2008.


Opravdana je zabrinutost javnosti za kulturno nasleđe. Za sektor zaštite u Ministarstvu kulture, to je veoma važan podsticaj i mogućnost da se konačno kulturnoj javnosti predoči stvarna slika o stanju nasleđa ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u čitavoj Srbiji. Svaka rasprava na tu temu je dobrodošla, jer daje priliku da se uspostavi trajna odgovornost za kulturno nasleđe koje ne predstavlja samo očuvanje tragova prošlosti, već i živo kulturno bogatstvo, turističku ponudu i privredni resurs.


Sticajem okolnosti, veliki broj muzeja u Srbiji, posebno u Beogradu, zbog adaptacije i rekonstrukcije je već nekoliko godina zatvoren ili radi u neadekvatnim uslovima. Iako bi se mogla dati ocena da je načinjen propust i da je zbog lošeg planiranja došlo do toga da se odjednom, a ne sukcesivno, rekonstruiše veći broj muzeja, što dodatno uvodi finansijske i tehničke probleme, Ministarstvo kulture uvažava zatečene okolnosti i prihvata da odgovorno i sistematski rešava i planski dovršava sve započete poslove.


Jedan od muzeja u rekonstrukciji je Narodni muzej u Beogradu. Od 2001. godine, do danas, traju pokušaji da se uredi proces veoma kompleksne rekonstrukcije Narodnog muzeja. Analiza projekta rekonstrukcije Narodnog muzeja, učinjena u sadašnjem sazivu Ministarstva kulture, ukazala je na postojanje pravnih manjkavosti u ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji sa Kunstransom, sklopljenim 15. maja 2006. godine. Ovim ugovorom predviđa se uzimanje u zakup depoa za čuvanje umetničkih predmeta i kulturne baštine. Ministarstvo je angažovalo nezavisnog stručnjaka koji će dati odgovore na cenu zakupa depoa i druge sporne elemente ugovora.


Zbog toga je u Ministarstvu kulture održan sastanak predstavnika Ministarstva kulture, direktorke Narodnog muzeja Tatjane Cvjetičanin i Rajka Antonića, direktora firme "Ekspertize i procene d.o.o.". Na sastanku je dogovorena saradnja stručnih službi Narodnog muzeja i Ministarstva kulture, sa ciljem što kvalitetnijeg obavljanja ekspertize, i usaglašene su tačke daljeg procesa koji treba da garantuje ekonomsku opravdanost i efikasnost realizacije rekonstrukcije Narodnog muzeja. Pošto sredinom januara dobije traženu ekspertizu, Ministarstvo kulture će obavestiti javnost o stanju i dinamici daljeg rada na rekonstrukciji Narodnog muzeja.


 


Datum objavljivanja: 29.12.2008.