Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dodir misli

Udruženje likovnih umetnika i dizajnera Srbije - ULUPUDS i Galerija Singidunum pozivaju na otvaranje izložbe crteža i kolaža , autorke Jagode Karać - Ivanov, pod nazivom "Dodir misli". Otvaranje izložbe je u petak, 16. januara u 18. časova. Izložbu otvara Mirjana Bajić, istoričar umetnosti.

 


Jagoda Karać Ivanov , zrela umetnica, a istraživačkog i mladog duha će se beogradskoj publici predstaviti samostalnom izložbom posle dvadeset godina. Poslednji put je izlagala u galeriji " Singidunum " 1981. godine. Devedesetih godina se seli na Novi Zeland, ali i dalje redovno učestvuje na grupnim i sekcijskim izložbama ULUPUDS-a.

Na ovoj postavci će nam se predstaviti izložbom portreta koji simbolišu zagonetna, duševna stanja ljudi, a ponekad imaju i karikaturalne  crte lica. Izrazi lica portretisanih su spoj realnog i imaginarnog. Linija je razigrana, često nepredvidiva, a boje su u detaljima intenzivne. Likovi imaju naglašene oči i usne, a svaki od njih na glavi ima kapu ili šešir, koja  ujedno ima  i dekorativnu i zaštitničku funkciju.Svi radovi su uradjeni u tehnici olovke, tuša i drvenih bojica. Posetioci će moći da uživaju u " galeriji " likova koje je slikarka sretala u svom životu na različitim stranama sveta.




DODIR MISLI




"Jagoda Karać Ivanov je posebna umetnička ličnost. Iskrenim stvaralačkim treperenjem kroz igru linija i boja ona nam dočarava kvalitet svog crteža, arabeske, kojim pokušava da ljubavlju i smislom za psihološku notu otkrije vrednost lika, dodirom misli, pogledom.  

Njen duh pustolovine i slobode je stavljen u službu crteža, i iskrenošću mu daje pečat istine i ubedljivosti, a svojom maštom i smelošću sve likove povezuje preplitanjem njihovih sudbina. Poznato je da čovečiji odraz u likovnoj umetnosti datira još od praistorije ( na zidovima pećina ), potom na freskama i mozaicima, da bi savršenstvo dostigli u vreme renesanse, baroka, realizma. Tada je bilo je važno izgled portretisanog sačuvati od zaborava - dati mu izraz autonomne ličnosti.

Upravo zato je slikar portreta po nadahnuću Jagoda Karać Ivanov svojim darovitim okom i slikarskim znanjem, nacrtanom liku dala odraz trenutnog raspoloženja : sreću, tugu, radoznalost, iznenađenost... Svi su oni prisutni u našem životu, okruženju. Susrećemo ih, prepoznajemo u nekoj crti lica, pogledu, jer Jagoda pažljivo uočava karakteristične crte i preplitanjem linija ležerno i neusiljeno uspostavlja prisni odnos "portretisanog" sa posmatračem, pun poverenja i razumevanja.




Izrazom i gestom umetnica svojim crtačkim sklonostima iskazuje neispitan svet koji nosi u sebi, i suptilnošću kolorita koji je čak stavljen u drugi plan, uspeva da naglasi boju kose, kape ili očiju i da ponirući u unutrašnji  život i psihološke osobine lika nam pruži zanimljiva iznenađenja.

Jezgrovitim i sažetim potezima koji svedoče o znalačkom vladanju zanatom Jagoda je uspela da svojim radovima nađe nov i odgovarajući izraz, nesumnjivo originalan i ubedljiv. Smisao za geometriju, osećanje stila, dokazuje da je kod nje sve podređeno jedinstvenoj koncepciji, gde je plastični izraz humanizovan bez zalaženja u oblast literature, ilustracije...

Punog zamaha i snage jednostavni i kristalizovani odnosi crno belog, predstavljaju veoma izražajan jezik, kojim Jagoda Karać Ivanov iskazuje osećanje za kompoziciju, sigurnošću zapažanja, pruža umetničku viziju, za nas tako dragocenu."


Beograd, 20.12.2008.godine               Zorica Đermanov, istoričar umetnosti


 


Datum objavljivanja: 14.01.2009.