Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dodeljene nagrade Aleksandar Deroko

U petak, 1. sepztembra, 2023. u UK „Parobrod“ su dodeljene dve ravnopravne prve nagrade „Aleksandar Deroko“.


 


U petak, 1. 9. 2023. u UK „Parobrod“ su dodeljene dve ravnopravne prve nagrade „Aleksandar Deroko“ i to: Mariji Ristić za projekat „Teorija ilustracije“, koji obuhvata izložbe „Geto: Sve, sve ali zanat“ održane u Muzeju primenjene umetnosti, uz prateću publikaciju i „Epska ilustracija. 100 godina od prvog izdanja knjige „Srpske narodne junačke pesme (sa slikama)“, održane u UK  „Parobrod“ 2022. godine, i Snežani Lazić i Jeleni Mitrović Kocev, autorkama kataloga i izložbe, pod nazivom „Arhitektonska kultura međuratnog Beograda“ iz tehničke dokumentacije Istorijskog arhiva Beograda, održane u Etnografskom muzeju u Beogradu 2022. godine.



Žiri je na osnovu analize prispelih radova jednoglasno odlučio da dodeli i četiri specijalna priznanja – diplome nagrade „Aleksandar Deroko“.



Za umetnički projekat „Gradske priče // Beogradska dizajn arheologija – retroaktivna vremenska kapsula Urbane instalacije pričaju važne gradske priče“, realizovan u Muzeju primenjene umetnosti u 2023. godini, specijalno priznanje dodeljuje se docentkinji Fakulteta primenjenih umetnosti, arhitektkinji Biljani Branković.



Specijalno priznanje žirija dodeljeno je redovnoj profesorki Fakulteta primenjenih umetnosti mr Danieli Fulgosi za samostalnu izložbu crteža i kolaža „Prelaz“, realizovanu u Galeriji Kolarčeve zadužbine u 2021. godini.



U oblasti arhitekture i urbanizma specijalno priznanje žiri je dodelio arhitekti dr Pavlu Stamenoviću, docentu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, za idejni projekat nadogradnje i rekonstrukcije zgrade u ulici Gospodar Jevremovoj 37.



Dr um. Ivani Milev specijalno priznanje žiri je dodelio za samostalnu izložbu skulptura, kolaža i crteža, pod nazivom „Beskonačni nizovi“, održanu u Galeriji ULUS u 2021. godini.



UK „Parobrod ustanovio je bijenalnu nagradu „Aleksandar Deroko“ početkom 2021. godine, i ona se dodeljuje drugi put, s ciljem da podrži autore koji su dali jedinstven, autentičan doprinos kulturi na Opštini Stari grad.



Članovi žirija koji su izabrali dobitnika nagrade su:



            Prof. Branislav Mitrović, akademik i profesor na Arhitektonskom fakultetu



             Prof. Rastko Ćirić, ilustrator i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti



             Dr Marina Pavlović, arhitekta i pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i



 Dr Marija Pavlović, istoričar umetnosti i direktor UK „Parobrod“







Novčani iznos nagrade je 120.000 dinara, a podršku je dala Opština Stari grad.



Datum objavljivanja: 04.09.2023.