Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dodela Diusa

Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izlozbu u 2007. dobio je Slobodan Jovanović (1973), kustos iz Beograda za izložbu Ilustratori “Politikinog zabavnika”, održanoj u MPU u Beogradu, u periodu avgust -septembar 2007.

 


Žiri koji je radio u sastavu: Darka Radosavljević - Vasiljević, predsednica, Svetlana Mladenov i Dragana Kovačić, članice, ocenio je da autorski poduhvat Slobodana Jovanovića ima izuzetnu važnost, sa jedne strane kao dokument i prilog za dalja buduća istraživanja o značaju i uticaju ilustratora Politikinog Zabavnika na kulturu i duh vremena u kome je časopis nastajao (od 1939. godine do danas), a sa druge otvara brojna pitanja o samom medijumu ilustraciji, njenoj suštini, istorijskom razvoju, promenama, novim i drugačijim mogućnostima u aktuelnom trenutku obeleženom razvojem i dostupnošću novih tehnologija.


Prvi put je na stručan način obrađena tema koja se kroz istoriju ilustracije i ličnosti ilustratora, njihovih autora, bavi fenomen „Politikinog Zabavnika“ preko koga su mnoge generacije u Srbiji otkrivale 'svet s druge straneo gledala' i koji je zaslužno zauzeo počasno mesto u našoj pop kulturi.


 


 


Datum objavljivanja: 13.01.2008.