Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

DNK

U četvrtak 7. 8. 2008. godine u 20 h, u galeriji Stare kapetanije u Zemunu, biće otvorena izložba slika, pod nazivom "DNK", umetnice Danke Dimitrijević.
Izložba je otvirena do 19. 8. 2008.

 


"U ovoj seriji slika, moje interesovanje za orhideju povodi se objektivističkim  svetom koji sačinjava strukturu tog primerka, koji, kao svaka jedinka, poseduje personalni genetski kod. Simbol je misaonog procesa prema temi večite prokreacije. Svojom formom daje puni humani, psihološki i emotivni sadržaj, nalazeći ravnotežu između elemenata apstaktnog i nadrealnog, intelektualnog i imaginativnog. Organskim elementima emitujem sadržinu  emotivnog života, diktirajući misli u odsustvu svake moralne preokupacije.


Pojedinim segmentima izražavana su najtananija promenjiva razmišljanja i impresije, lišene postojanja bilo kakvog pravila i proračuna. Cvet koristim, samo kao sredstvo za ekspoziciju vlastitog identiteta. Svojim senzibilitetom i imaginacijom, optičku  realnost transformišem u neomateriju u nameri da istaknem paralelu između biološke\ homoidnoanatomske  atributivnosti i duhovne\ psihičke individuacije. Pokušavam da pronađem univerzum u našoj orbiti i i naše mesto u njemu.


Biljka kao svet za sebe, mi je poslužila, da komplikovanim hromatskim vrednostima,  dubinski istražim raznovrsne oblike i životnu energiju koju poseduje. Izjednačavam je sa sopstvenom vibracijom, uporno tragajići za ličnim, svakodnevnim kalendarskim izrazom unutrašnjeg osećanja i sveobuhvatne vizuelne imaginacije pokupljene po rubovima moga uma, a izmeštene izvan vremena. Ovaj likovni zapis umnogome podseća na pismo koje pisac piše sam sebi da bi sebi ispričao stvari koje drugačije ne bi mogao da potvrdi.Ne radi se o veštini i spretnosti, malim ljudskim stvarima, već je reč o tome da se vidi nevidljivo i zadrži neuhvatljivo."                


Danka Dimitrijević  rođena je 1979. godine u Kraljevu. Diplomirala 2002. godine na Fakultetu likovnih umetnosti  u Beogradu, smer slikarstvo, u klasi profesora Gordana Nikolića. Završila magistarske studije 2005. godine u klasi istog profesora. Član ULUS-a od 2004. godine. Nagrađena je od strane  Jugoslovenske galerije umetničkih dela u Beogradu 2002. godine nagradom " Perspektive XXIX ". 


Samostalne izložbe: 


2006. Slike, Galerija zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd


2005. Izložba slika '' Red Lady '', Galerija niškog kulturnog centra, Niš


2005. Magistarska izložba slika, Galerija FLU, Beograd


2005. Instalacija "Anamorfoza", Galerija VIP u SKC-u, Beograd


2004. Izložba crteža, Art Gallery, Sveti Stefan


2003. Izložba slika, Galerija Marko K. Gregović, Petrovac na moru


2003. Izložba slika i crteža, Galerija  Vladislav Maržik, Kraljevo 


Projekti: 


2006. Umetnička radionica “Umetnost u javnom prostoru”, sa Mišom Kubalom i Zoranom Erićem u Banja Luci, RS 


Kolektivno izlagala u zemlji i inostransrvu


 


Datum objavljivanja: 02.08.2008.