Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dnevnik Radeta Kundačine

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u sredu, 4. februara otvorena je izložba Radeta Kundačine "Dnevnik oktobar 1980 - oktobar 1983". Radovi se mogu pogledati do 22. februara.

 


Rade Kundačina se predstalja crtežima malih formata koji su nastali skoro pre tri decenije, za vreme studijskog boravka na tokijskom Tsakuba univerzitetu, gde je na Institutu za likovnu umetnost specijalizirao rad u proširenim medijima. Susret sa tradicionalnom japanskom kulturom i umetnošću, s jedne strane, i inovativnim umetničkim tehnologijama, sa druge strane, trajno će inspirisati njegovo dalje stvaralaštvo i profesionalno bavljenje edukacijom mladih.

Oko dve stotine izloženih crteža i studija minijaturnih pejzaža izlažu se prvi put. Svi radovi su nastali na ručno rađenom japanskom papiru, realizovani su pigmentima, japanskim tečnim bojama, tuševima, air braš bojama, akrilicima, masnim pastelom, grafičkim bojama, olovkama u boji i polimernim vezivima.


Pišući godinama o umetniku koji važi kao izraziti kolorista na beogradskoj sceni i njegovoj slikarskoj praksi uobličenoj u autentičnim podlogama, tonovima boje i gestovima, profesor Ljubomir Gligorijević, u tekstu u katalogu , posebnu pažnju posvećuje osnovnim elementima kreativne avanture Radeta Kundačine:

," ..podloga je redovno japanski papir  koji se gužva do pretvaranja u krpu i koji se može dovesti do otpadaka pa ipak regenerisati ispiranjem, "peglanjem."

 "...U ostvarivanju osobenog  tona učestvuju supstance i papira i boje. Natapanje papira bojom opominje da se ovde ne radi o pasti već o tinkturi, da niije reč o ruci slikara već o rukama bojadžije, o rukama koje bi da zahvate „dno materije“ te da u stvorenoj masi obezbede potmulo odjekivanje.“

"...Ni kaligrafski ni ekspresivan, njegov gest je uvek pravovremeno opuštan, on sve čini da se zaboravi rutina ruke a da namaz ostane odjek  tona, materije, virtuelnih prostora bojom natopljenog papira, da bliskošću s mrljom čuva tajnu nastanka, da bude izraz tutnja..."


Rade Kundačina  je rođen 1948. u Beogradu. Završio je slikarstvo na Akademiji likovnuh umetnosti 1980. Od 1980-1983. studijski je boravio u Tokiju, gde je na Institutu za likovnu umetnost specijalizirao na Odseku za proširene medije. Slike, crteže i grafike je izlagao na devet samostalnih izložbi u Beogradu i Tokiju; učestvovao je na velikom broju tematskih i studijskih izložbi, i na značajnim manifestacijama u našoj zemlji, u bivšoj Jugoslaviji i u Japanu. Dobitnik je nagrade Oktobarskog salona 1983.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 04.02.2009.