Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Đurđija Jelenković: Teselacija u pokretu

Petak, 13. maj u 19h. velika sala SKC-a, performans autorke Đurđije Jelenković pod nazivom, "Teselacija u pokretu".

 



 


Performans je nastao na osnovu prisustva predavanju Filipa Jevtića na Matematičkom institutu SANU kada je stvorena interdisciplinarna ideja korišćenja strukture teselacija za performans i pokret.

Vođena ciljem predavanja, umetnica će u ovom performansu uz pomoć prisustva publike, osnovnim geometrijskim oblicima izgraditi teselaciju u prostoru velike sale SKC-a - koja inače već na samoj podnoj površini poseduje teselaciju.



 TESELACIJE U MATEMATICI I UMETNOSTI

„Teselacija (popločavanje) je pokrivanje površine bez rupa i preklapanja unapred zadatim skupom geometrijskih oblika. Neke teselacije dobro su poznate iz svakodnevnog života: šahovska tabla (kradrat popločan manjim kvadratima), pčelinje saće  (površina popločana pravilnim šestouglovima), itd.

Teselacije se prirodno javljaju u umetnosti, pogotovu u mozaiku (mozaik je sam teselacija i sama reč izvedena je iz reči `tesera` koja znači kvadrat, a u mozaiku predstavlja osnovni gradivni blok-kamenčić) i dekorativnoj umetnosti generalno (ornamenti)... “

Đurđija Jelenković je audio-vizuelni umetnik, profesionalni baletski igrač, koreograf, diplomirani i master fizičar smera primenjena fizika i informatika Fizičkog fakulteta u Beogradu i profesor fizike. Stručni saradnik je u oblasti istraživanja umetničke igre i koreografije Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).


 



Datum objavljivanja: 12.05.2022.