Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Đura Jakšić - Između mita i stvarnosti

Izložba Đura Jakšić - Između mita i stvarnosti, Narodni muzej u Beogradu
27. jun -15. septembar 2019.


 


Obeležavajući 175. godišnjicu od osnivanja i prvu godišnjicu od svečanog otvaranja obnovljenog Narodnog muzeja u Beogradu, u saradnji sa Galerijom Matice srpske se 27. juna u muzejskom Atrijumu otvara izložba Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti.  Kroz postavku se predstavlja likovno stvaralaštvo Đure Jakšića, umetnika koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti XIX veka.



Svečano otvaranje obnovljenog Narodnog muzeja prošle godine bilo je obeleženo i upamćeno upravo po slici Đure Jakšića, Devojka u plavom. Povezujući savremeni trenutak s prošlošću, likom večito mlade devojke, slika je bila metafora snažne emocije, nade i lepote koja nadilazi vreme, što je upućivalo na vrednosti i trajanje samog muzeja. Sada, posle godinu dana, Narodni muzej posetiocima pruža mogućnost upoznavanja i uživanja u zaokruženom slikarskom opusu Đure Jakšića.



Na otvaranju izložbe 27. juna u 19 časova uz direktorku Narodnog muzeja Bojanu Borić Brešković i upravnicu Galerije Matice srpske, Tijanu Palkovljević Bugarski, prisutnima će se obratiti i izložbu otvoriti Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike.



Izložba Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti objedinjuje više od četrdeset umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija – Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, iz Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva. Sveobuhvatnim pregledom izložbe, čiji je autor dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, akcentovane su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religijsko i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju.



U okviru izložbe biće realizovan raznovrstan prateći program  vidu stručnih vođenja i predavanja, edukativnih programa i kreativnih radionice za decu i mlade. Redovni termini vođenja biće utorkom u 12 i subotom u 17 časova, uz mogućnost zakazivanja grupnih poseta, a predavanja i tematska vođenja odvijaće se četvrtkom u 18 časova. Izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku.



Izložba koju je novosadska publika imala priliku da vidi u Galeriji Matice srpske, biće u Narodnom muzeju u Beogradu  otvorena od 27. juna do 15. septembra 2019. godine.


 



Datum objavljivanja: 24.06.2019.