Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Đorđe Stanojević: Slikati prirodom

U sredu, 24. aprila u 20h. u Galeriji Progres otvara se samostalna izložba radova autora Đorđa Stanojevića, pod nazivom, "Slikati prirodom".


 


U sredu  24. aprila u 20h u Galeriji Progres, Knez Mihailova 27, biće svečano otvorena izložba slika velikog formata "Slikati prirodom", jednog od najznačajnijih srpskih autora srednje generacije prof. Đorđa Stanojevića.



KVART BW u saradnji sa Galerijom ŠTAB i Galerijom PRO3OR, ovom izložbom najavljuje početak delovanja novog projekta BW, koji ima za cilj aktivno uključivanje u kulturnu scenu grada. KVART BW će se truditi da kroz podršku domaćim umetnicima, kroz razne umetničke programe i akcije doprinese transformaciji Beograda u kulturni centar ovog dela Evrope.



Muzička podrška na otvaranju izložbe biće dvojica pijanista, Nikola Kašaš koji će izvesti dela Satija, Debisija i Šopena, kao i naš najpoznatiji jazz pijanista Ivan Aleksijević sa svojim gostima.



Izložba će biti otvorena do 14. maja, a posetioci će moći da je pogledaju svakog radnog dana i subotom od 10 do 21h, i nedeljom od 10 do 18h. Galerija Progres, Knez Mihailova 27.


 


O izložbi "Slikati prirodom"



"Moj rad se bavi odnosom priroda-umetnost-čovek. U ovom odnosu, umetnost preuzima ulogu medijuma u pokidanoj vezi između čoveka i priroda. Proces nastanka umetničkog dela poistovećuje se sa prirodnim procesom, stvarajući jedan potpuno nov kulturni model.



Oskard Vajld je jednom izjavio: "Priroda ne radi ništa drugo, sem što kopira umetnost." U kontekstu ovog promišljanja i rada, proces nastanka umetničkog dela je identičan prirodnom procesu nastanka života. Nepredvidljiv je i posledica je velikog truda. Bez obzira na sveprisutnu entropiju, priroda uvek iznova rodi. Život i stvaralaštvo su direktno povezani sa ovim procesom.



Izložba “Slikati prirodom” analizira logiku nastanka potrebe za ovakvom umetničkom praksom i predstavlja metodologiju umetničkog istraživanja koja je posledica poimanja vremena u kome živimo. U istraživanjima, postupno dolazim do termina „slikati prirodom” koji se nameće kao definicija ove umetničke metodologije.

Kao reakciju na agresivno okruženje banalizacije svega i ubrzane entropije, ovaj životni i umetnički koncept se nametnuo kao logično rešenje...Zaključak je da život putem umetnosti treba pojednostaviti, svesti ga na prirodni proces. Umetnički proces, u tom slučaju, mora biti isti kao prirodni. Oni moraju biti jedno. Kultura koja nastaje iz ovog jedinstva, putem umetnosti, harmonizuje društvo i čini ga mogućim."  (Đorđe Stanojević - Beograd 2019.)


Đorđe Stanojević (1974) je vizuelni umetnik i predavač. Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo 1999. godine, nakon završenih osnovnih studija. Do sada je imao 32 samostalne i mnoge kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Profesor je na Fakultetu savremenih umetnosti i na Akademiji za umetnost i konzervaciju u Beogradu. Osnivač je i umetnički direktor međunarodne platforme Nature & Art, koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umetničkim procesima. Bavi se teorijom umetnosti, piše kritiku i eseje u oblasti likovnih umetnosti. Dobitnik nagrade na IV Jugoslovenskom bijenalu mladih, nagrade za najbolji vizuelni identitet Srbije i akvizicije Muzeja Zepter. Njegova dela su zastupljena u muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji, Sjedinjenim državama, Francuskoj, Španiji, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Kanadi, Italiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Luksemburgu, Rumuniji, Sloveniji, Crnoj Gori i Belgiji.



Umetnički rad Đorđa Stanojevića teži da zahvati energetski otisak prirode. Sve njegove slike, skulpture i multisenzorne instalacije ukorenjene su u jednoj želji: da nastaju u harmoniji sa životom prirode. Osnovni gradivni elementi ovakvog stvaralaštva potiču od plasticiteta, boje i taktilne vrednosti zemlje, ali i iz njene energije, stoičkog prisustva i elementarnog potencijala da u sebi sadrži život. U obnovljenom otkrivanju pejsaža Stanojević pronalazi mesta tokova i fluktuacija velikih hranljivih snaga prirode u traganju za vezama između spoljašnjeg i unutrasnjeg sveta.



Đorđe Stanojević osluškuje prirodu i prati njeno vođstvo. Njegov umetnički rad i iskustvo predstavljaju želju nove generacije umetnika da iskuse i harmonizuju slobode i odgovornosti svog vremena, da se uključe u tokove i kretanja spoljašnjeg sveta i da sa njim ostvare osmišljeni diskurs. Stanojevićevo interesovanje za geometriju i oblik prirode i njene cikluse rasta i odmora, za fizički i osetilni svet, i za društvene ergonomije starih seoskih naselja čine deo pogleda na svet koji teži da istraži povezanost uma i materije kao i harmoniju koja postoji u velikom mikro i makro lancu postojanja, na ovaj način stvarajući važno i evokativno delo u harmoniji sa dubljim svetovima.


 





 


Datum objavljivanja: 24.04.2019.