Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Đorđe Sokolovski: Unutrašnja citadela

U Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu u četvrtak 09. Februara u 19 časova otvara se izložba pod nazivom, "Unutrašnja citadela", autora Đorđa Sokolovskog. Izložba traje do 27. februara.

 



Đorđe Sokolovski se beogradskoj publici u Prodajnoj galeriji Beograd predstavlja sa najnovijim ciklusom slika velikog i srednjeg formata tematski potpuno različitih, ali sada objedinjenih pod zajedničkim nazivom "Unutrašnja citadela". Đorđe Sokolovski je slikar apstraktne orijentacije, koji upotrebljava snažne bojene i asocijativne kontraste, kao i guste pastuozne namaze kao osnovne gradivne elemente svojih slika.



..."Kao umetnik, Đorđe Sokolovski je krajnje rezervisan za bilo kakav oblik kompromisa i svesno se odriče mogućnosti da stvara oku primamljivo ili "lepo" slikarstvo, koje će možda pobuditi poriv kolekcionara i ljubitelja umetnosti ka posedovanju. Naprotiv, ovaj autor fokusirano istrajava na svom ličnom, unutrašnjem viđenju, koje nema reference u fizičkom svetu, ali ne inklinira striktno ni domenu lirske apstrakcije. veran klasičnim konvencijama slikarskog medija, Sokolovski uporno traži onaj slikarski zvuk koji je neuhvatljiv i još uvek neizveden."


(Iz teksta kataloga: Miško Pavlović, likovni umetnik i teoretičar)



Đorđe Sokolovski (1963, Beograd) završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1995. godine u klasi profesora Živojina Turinskog, a postdiplomske studije 1999. na istom fakultetu, kod profesora Slobodana Roksandića. Član je ULUS-a od 1996. godine, sa statusom samostalnog umetnika. Dobitnik je nagrade Perspektive XXIII, 1995. godine koju dodeljuje Galerija Andrićev Venac. Studijski je boravio u Parizu na Cité Internacionale des Arts, 2000. godine. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.


 



 


Datum objavljivanja: 07.02.2017.