Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Đorđe Odanović: RGB Pestum

U ponedeljak, 10. avgusta, u Galeriji SULUV biće postavljena izložba RGB Pestum Đorđa Odanovića. Kustos izložbe je Miroslav Karić, kustos Muzeja savremene umetnosti Beograda i Nezavisne umetničke asocijacije Remont, u okviru Programa partnerskih saradnji SULUV.

 


Izložba će biti otvorena do 22. avgusta 2020.

 

Projekat Pestum fokusiran je na vizuelnu interpretaciju (putem fotografija), grčkog svetilišta Pestum (pɛstәm), nastalog u razdoblju između  6. i 4. veka, p.n.e, koji čine 3 hrama (u dorskom stilu), na lokalitetu Magna Grecia (južna Italija), u blizini Napulja.

Polazeći od višeznačne simbolike boje i svetla, kao i grčkog shvatanja njihove dinamičke veze i dejstva u polju vidljivog sveta, koncipiran je projekat. Primena boje u ovoj grupaciji fotografija, upućuje na nekoliko aspekata: vrednovanje i korišćenje boje u Grčkoj kulturi i umetnosti, antičko shvatanje boje u sadejstvu sa osnovnim elementima, vodom, vatrom, vazduhom i zemljom, tumačenjem protoka vremena, kao i percepcijom forme i teksture kamena u arhitekturi hrama. Ovim projektom obuhvaćen je ciklus od 12 fotografija.

 

Đorđe Odanović

 

 

Đorđe Odanović je diplomirao na fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDS–a i ULUS–a. Od 1989. radi kao  fotograf u Etnografskom muzeju u Beogradu. Od 1998. je u zvanju docentana katedri fotografije na Akademiji umetnosti Novi Sad. 2002. magistrirao je na fakultetu Primenjenih umetnosti. 2009, 2010, 2011,  radi kao gostujući prof. na arhitektonskom fakultetu u Beogradu. 2010. je umetnički direktor ARTGETa , foto galerija, Kulturni centar, Beograd. 2011. biva izabran u zvanje redovnog profesora na Akademiji umetnosti Novi Sad. Ostvario je 27 samostalnih izložbi i oko 100 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu: Keln, Atina, Solun, Pariz, Bratislava, Vervije – Belgija, Lima – Peru, Pleven – Bugarska.




 


Datum objavljivanja: 03.08.2020.