Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Đorđe Odanović: Dozvoliti da nas raznovrsnost zaprepasti

U toku je virtuelna izložba Đorđa Odanovića, “Dozvoliti da nas raznovrsnost zaprepasti”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/


 


Ovom izložbom Đorđe Odanović predstavlja izbor fotografija nastalih od devedesetih godina do danas, iz više stvaralačkih ciklusa – Srednje vreme raspada – Neke anonimne istorije, Cveće zla – Na drugi pogled, Enigmatska mesta, Dolomiti – Ratni album 1918-2018... Može se reći da su tematska varijabilnost, eksperimentalni proces i primena analognih postupaka u nastanku fotografija zajednički imenitelji ovog autorskog rukopisa. Često polazeći od ambijentalnih celina ili mikro-fragmenata iz neposrednog okruženja i sa putovanja, autor se poigrava višeznačnom simbolikom elemenata, ritmičkim strukturama, autonomnim vrednostima i različitim intenzitetima boje i svetla. Ovi foto-zapisi predstavljaju svojevrsno svedočanstvo o ideloškoj, ekonomskoj i kulturnoj istoriji i identitetu mesta. Naslov izložbe je citat francuskog botaničara i pisca Žila Klemana, a autor naglašava da raznovrsnost nije rezultat formalne odluke “ali kao ishod jeste lični, koliko etički toliko i krajnji kreativni cilj.” Personalnom stvaralačkom imaginacijom, koristeći slojevite filtere percepcije, emotivnog i vizuelnog iskustva, Odanović kreira fotografije sofisticirane obrade koje emaniraju atmosferu magičnog i tajanstvenog. „Ove fotografije monumentalizuju amorfne fragmente predmetnog sveta” beleži Stevan Vuković o radovima iz ranijih ciklusa, dok Sava Stepanov zaključuje “Odanoviću je imanentna i konstantna briga o medijskoj doslednosti, izrazit respekt prema ontološkim propozicijama fotografije kao zasebnog i samosvojnog (izražajnog) medija (…) Posebno treba naglasiti Odanovićevo poštovanje medijskih osobenosti - on afirmiše suštinske vrednosti fotografije jer je vrsni snimatelj, racionalni realizator i suvereni izvođač fotografske slike.”




Đorđe Odanović (1956) diplomirao 1986. na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek fotografije, gde je 2000.  magistrirao. Radio u Etnografskom muzeju od 1988. - 1998.  kao fotograf. Od 1998.  radi na Akademiji umetnosti Novi Sad, katedra za fotografiju, od 2011. u zvanju redovnog profesora. Umetnički direktor programa galerije Artget Kulturnog centra Beograd 2010 godine. Gostujući profesor na  Arhitektonskom fakultetu 2009 - 2011. Izlagao na 28 samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Učestvovao na više od 100 grupnih izložbi u Srbiji, EX-Jugoslaviji i inostranstvu. Vodio više studentskih radionica za studente u Beogradu, Firenci, Makedoniji. Odanovićeve fotografije se nalaze u kolekcijama Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu, Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, Muzeja metalurgije u Boru, Narodnog muzeja u Kraljevu i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.


 





 


Datum objavljivanja: 09.06.2021.