Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Đorđe Kadijević: Prva i druga umetnost

Promocija knjige autora Đorđa Kadijevića, pod nazivom, "Prva i druga umetnost" u Galeriji `73. Ponedeljak 4. decembar, 2017. u 18. časova.

 


 



"Prva i druga umetnost" predstavlja autorove sabrane beleške o umetnosti. "Primetio sam da u svojim uzgrednim beleškama, nastalim bez namere da se objavljuju, ima više mogućnosti da se nađa kakav odgovor na pomenuto pitanje nego u objavljenim ogledima. Nešto nalik na samoopravdanje – zbog dvostruko moguće greške što prećutkujem ono što zaista mislim da treba da se kaže, ili što „ne razumem realnost“ i plaćam ceh svojoj utopijskoj fikciji o ulozi umetnosti u stvarnom ljudskom životu – navelo me da obelodanim i ono što sam kao svedok i saučesnik događanja u našoj umetničkoj sredini, na položaju u kome sam se zatekao, pokušao da koliko – toliko iskažem u ovde predstavljenim napisima."



Đorđe Kadijević (Šibenik, 6. januar 1933) je srpski i jugoslovenski reditelj, scenarista, estetičar i istoričar umetnosti. Studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu završio 1960. godine, Autor više hiljada kritičarsko – hronoloških priloga o savremenoj umetnosti , kao i mnoštva iscrpnih monografskih i teorijskih ogleda. Osim likovnom kritikom i publicistikom, uspešno se bavio filmskom i televizijskom režijom. Dobitnik niza  međunarodnih i nacionalnih stručnih priznanja.


 



Datum objavljivanja: 04.12.2017.