Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Đorđe Đorđević: Da svi budu jedno

U petak 7. aprila u 19 časova otvara se izložba Đorđa Đorđevića "Da svi budu jedno"
Trajanje, 7 - 24. april 2023.

 



 


Đorđe Đorđević (1949, Beograd) diplomirao je na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu, Italija 1972. godine. Od sedamdesetih godina izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Italija, Hrvatska, Francuska). U Prodajnoj galeriji ,,Beograd“ autor izlaže seriju radova u kombinovanoj slikarskoj tehnici  nastalu kolažiranjem pojedinačnih  elemenata koja predstavlja pokušaj kreiranja tkiva slike u njegovoj egzistencijalnoj celovitosti.







Osnovni element jeste četvorougaoni segment, u fokusu ili rasplinut, koji doživljavam kao jednu egzistencijalnu celinu, monadu, psihološku potpunost. Simbol materijalnog, stvorenog sveta, koji karakteriše odsustvo kretanja, celovitost i samodovoljnost. Odiše krutošću i mirom. Pravougaone forme daju osećaj rešenosti i stabilnosti; ne kovitlac haotičnosti, već energiju saznanja, spoznaju, sabornost.



Umnožavanjem segmenata, sabijanjem u celinu, dobijam određeno tkanje, unutar koga oživljavaju njihovi međusobni odnosi. Кljučna reč je pomirenje, stapanje u jednu celinu. Rasparčanost u celovitost. Кa transcendentnosti kao svojoj suprotnosti, ili svome cilju.



(...) Bitan je i osećaj same materije unutar spoja duhovnog i „spoljašnjeg“, pa mi je dobrodošlo korišćenje gotovih, „pronađenih“ segmenata u vidu oslikanih, odbačenih papira, koje stavljam na platno. Кroz višeslojnost, strukturu i povremenu, kontrolisanu gestualnost,  težim da uspostavim određenu, tananu misaonu energiju.


Đorđe Đorđević (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 04.04.2023.