Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Đorđe Aralica: Chain Loop

U Galeriji `73 će u četvrtak, 22. marta 2018. g, sa početkom u 19:00 časova, biti svečano otvorena samostalna izložba skulptura Đorđa Aralice, pod nazivom „Chain Loop“.

 

 

 



Postavku čine skulpture nastale tokom protekle četiri godine koje predstavljaju augmentirane reprezentacije realnih objekata (pehar, čaša, šešir, lopta itd). Dr Marija Ćirić, teoretičar umetnosti i medija, autorka teksta za katalog je, između ostalog, istakla: „Chain Loop je odraz rafinirane (a)logike autorovih namera. Rečju, iako na samim lancima nema odveć agresivnih intervencija, eliminisano je njihovo linijsko prostiranje u korist trodimenzionalne pojavnosti. Postaju pletivo, pri čemu karike operišu kao petlje u modelovanju željene forme. Kroz slojeve lančanih petlji rađaju se figure: Aralica kod posmatrača s namerom izaziva utisak beskonačnosti datih oblika-nizova. Konstruisanje dinamičnih shema – koje sugerišu pokret ili čak pozivaju da budu pokrenute ‒ otkriva potrebu umetnika da premeštanjem pozicija skulptura i menjanjem njihovih prostornih odnosa narativ učini fluidnim, da ga otvori u bilo kom smeru. Transparentnost kompozicija ukrštena je i istovremeno sukobljena sa težinom materijala u kome su realizovane (gvožđe i nerđajući čelik). Čini se da Đorđe Aralica želi da podvuče arbitrarnu prirodu svake prozirnosti, a svedenost ponuđenih formi upravo je u opoziciji sa strukturama prenapregnutim značenjima.“



Đorđe Aralica je rođen 1963. godine u Otočcu. Diplomirao je vajrstvo na FLU u Beogradu. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umetnika. Radi u različitim medijima: terakoti, metalu i kamenu. Izlagao je na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegovo umetničko interesovanje je u domenu istraživanja međuodnosa skulptoralne forme, medija i prostora, kao i česte suprotstavljenosti umetnosti skulpture efemernom kontekstu savremenog sveta. Izlagao na više samostalnih i kolektivnih izložbi.



Izložba će trajati do 3. aprila 2018. g.


Datum objavljivanja: 29.03.2018.