Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Đejmi Hadrović: Čišćenje dimnjaka

Đejmi Hadrović, "Čišćenje dimnjaka" - Izvođenje performansa i prezentacija umetnice u rezidencijalnom programu u utorak 11. februara u 18h Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Galerija S Kustoskinje: Sanja Kojić Mladenov, Tijana Filipov Mezei

 



“Čišćenje dimnjaka“ - izvođenje performansa i prezentacija Đejmi Hadrović, umetnice u rezidencijalnom programu, publiku Muzeja savremene umetnosti Vojvodine očekuje u utorak, 11. februara od 18 časova.



 



Za svoj performans umetnica Đejmi Hadrović inspiraciju je našla u istorijskom događaju iz 1880. u kome je histerična Bertha Pappenheim pokazivala dve ličnosti, normalnu i infantilnu, padajući u trans tokom tranzicije. Taj simptom nestaje kada je Bertha jednostavno progovorila svom lekaru Breueru o tome. Zajedno su razvili posebnu tehniku koju je ona nazvala "lek za razgovor", terapija za razgovor i "čišćenje dimnjaka". Đejmi je odlučila da primeni istu metodu ‘’lečenja’’ i ‘’čišćenja dimnjaka’’ sprovodeći pripovedanje o nasilju u porodici na Balkanu.



 



Prezentacija je realizovana u okviru međunarodnog projekta Risk Change podržanog od strane programa Evropske unije „Kreativna Evropa“, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.







https://www.facebook.com/events/1758973750899159/


 



Datum objavljivanja: 10.02.2020.