Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Diplomatska odlikovanja

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će u četvrtak, 16. jula sa početkom u 19 časova biti održano stručno vođenje kroz postvaku vrednih primeraka domaćih i stranih odlikovanja iz Zbirke odlikovanja Pavla Beljanskog, a povodom nedavnog obeležavanja godišnjice rođenja Pavla Beljanskog .

 


U svetu diplomatije, ova značajna znamenja imala su neprocenjivu vrednost i bila dobar podstrek u predanosti diplomatskom pozivu. Tokom karijere, za izuzetan doprinos i unapređenje diplomatske službe, Pavle Beljanski je primio 20 odlikovanja koja su uz pomoć gosp. Dragomira Acovića valorizovana po njihovim kulturno istorijskim, tiploškim i estetskim obeležjima. Utvrđeno je da zbirku čine odlikovanja iz perioda Kraljevine Srbije (1882-1945), Kneževine SHS i Kraljevine Jugoslavije (1918-1941), kao i međunarodna priznanja koja je Beljanski primio kao član diplomatskog kora.


Do početka Drugog svetskog rata Pavle Beljanski je nagrađen sa 14 odličja, ako uzmemo u obzir i domaća odlikovanja, za koja pretpostavljamo da je primio po završetku Prvog svetskog rata: Albanska spomenica, Orden Društva srpskog Crvenog krsta, Orden Sv. Save. U vreme kada se završava njegova diplomatska karijera i kada je po dužnosti vraćen u Beograd, prima još 6 odlikovanja za zasluge u unapređenju diplomatskih odnosa između naše i drugih međunarodnih predstavništava: Etiopije, Egipta i Grčke. Od stranih odlikovanja publika će imati priliku da vidi Orden Legije časti, Orden Izabele Katoličke, Orden Pape Pija, kao i značajna grčka odlikovanja Orden feniksa I i II reda i Orden časti, sa pratećim diplomama i legendama koje poseduju važne podatke o poreklu i vremenu uručenja.


Stručno vođenje kroz bogat istorijat Zbirke odlikovanja održaće Milica Orlović-Čobanov, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.


Ulaz je slobodan.


 


Datum objavljivanja: 14.07.2009.