Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dionis Eskorsa: Zrak i vrag

Dionis Eskorsa: "Zrak i Vrag" 11. april, - 2. maj, 2019, Galerija Podroom Kulturnog centra Beograda. Kustos: Arto Ušan

 



 


U okviru izložbe u galeriji Podroom biće prikazani eksperimentalni filmovi katalonskog umetnika Dionisa Eskrose, u kojima narativi nastaju kombinacijom fiktivnih i dokumentarističkih segmenata, kreirajući oniričke atmosfere prepune simboličkih referenci. Iako pripadaju filmovima niskobudžetne produkcije, rezultat su izvrsnog zanatskog umeća stvaranja imaginarnog čemu doprinosi i dugogodišnje profesionalno slikarsko iskustvo ovog autora.

Zrak i Vrag je naziv koji obuhvata devet filmova Dionisa Eskorse koji su nastali u poslednjih deset godina. Čini se da svi gravitiraju oko jedinog dugomtražnog filma „Y“na izložbi, sa kojim dele neke od protagonista i zapleta pa na taj način postaju povezani između sebe stvarajući organsku celinu.

Film koji nosi naslov „Y“ kao i ostali kratki filmovi govore o uticaju političkih sukoba koji prerastaju u oružana nasilja na svakodnevni život krhkih pojedinaca. Dionis Eskorsa je saradnju sa Srbijom započeo još pre 15 godina, kada je u Beogradu producirao film pod nazivom „Rum servis za bombardovane zgrade“ (Room Service for Bombed Buildings). Zrak i Vrag je neka vrsta empatične spekulacije, sa distance koja je nalik snu, o psihičkom otuđenju do kojeg dovode ratovi, kako kod žrtava tako i kod agresora.



Dionis Eskorsa (Dionis Escorsa) je započeo svoju umetničku karijeru početkom devedesetih godina kao slikar, a onda je postepeno počeo da širi oblast svog rada i na fotografiju, instalacije i video. Radeći u ovim medijima, polako je došao i do upotrebe audio-vizuelnog jezika kao sredstva poetskog i ideološkog aktivizma; narativnog okvira koji mu omogućava da istraži kodove prezentacije i percepcije slike kroz iskustvo i sećanje, nudeći tako linije delovanja u kome metafora i simbol uvek igraju istaknutu ulogu. U svim svojim video radovima, a uglavnom radi sa glumcima amaterima istražujući specifične geografske kontekste, Eskorsa koristi metaforički i onirički jezik koji mu omogućava da izrazi nelinearnost misli. Dionis Eskorsa živi i radi u Barseloni. (napisao David Armengol) www.dionisescrosa.net



Arto Ušan (Arto Ushan) je ušao u svet savremene umetnosti na samom kraju devedesetih godina prošlog veka, kada je, na Moskovskom univerzitetu kulture, upoznao članove umetničkog kolektiva Zajednica RADEK. Učestvovao je u raznim akcijama i projektima RADEK-a pre nego što je počeo da radi samostalno, 2004. godine. Kad se preselio u Berlin, 2010. godine, Arto Ušan je počeo da se bavi pokretnim slikama, kao umetnik i kao kustos. U februaru 2015. godine, na Univerzitetu umetnosti u Berlinu (UdK Berlin), uspešno je odbranio tezu na temu „Aspekti filmske kustoske prakse“. U okviru svog istraživanja o izlaganju pokretnih slika, koje je u toku, osnovao je Festival amaterskog filma WIPE, koji je počeo sa radom u oktobru 2016. i od tada se svake godine održava u Berlinu. Arto Ušan živi i radi u Berlinu.


 



Datum objavljivanja: 04.04.2019.