Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Digital Street By Hermetico

Samostalna izložba digitalnih printova DIGITAL STREET Aleksandra Jevtića Hermetika, biće otvorena u četvrtak 6. novembra, u art kafeu "Fleka" na Akademiji, sa početkom u 19h.

 


Digiprintovi, rađeni u tehnici vektorske grafike, jesu presek desetogodišnjeg umetnikovog stvaralaštva, od '97. do '07. godine, a predočavaju svojevrstan, kontinuiran omaž neretko marginalizovanoj street kulturi, logično i hotimično smeštenoj u novu, rastuću dimenziju bivstvovanja.


Žurka povodom otvaranja izložbe nastaviće se u Malom klubu od 21h, a za muzički izbor pobrinuće se sam Hermetico.


Posetioci Akademije biće u prilici da pogledaju Hermeticovu postavku svim danima, izuzev nedeljom, u terminu od 16h do 00h, do kraja meseca novembra.


Ulaz je slobodan!


Iz kataloga izložbe Digital Street:


"Cyberspace nam je dao mogućnost da redefinišemo način života, kao i kulturu, i umetnost, kada je konvencionalna odavno, većim delom, bila neupotrebljiva. Uskoro smo izgradili tamo i svoje naseobine, online community je postao naš drugi životni prostor, a avatar naše drugo ja. Kreativan izraz pronašao je novo mesto za život, nova pravila i oblike postojanja i stvaranja, kontrole, kritike, vaspitanja i pismenosti, kao i nove autore i publiku.


Izloženi radovi i ja smo živeli pre svega tamo i na taj nacin, u tim i takvim zajednicama. Oni su mi bili relevantno i pouzdano sredstvo predstavljanja i komunikacije, kao što su nebrojeni radovi drugih ljudi, vizuelni ili neki drugi, bili njihovo sredstvo komunikacije sa mnom. Duge chat rasprave i razmišljanja i e-mail prepiska bili su logičan i neprocenjivo koristan nastavak. Kao i u bilo kom drugom delu stvarnosti...


Kada sam se zapitao šta je, zapravo, to sto svi mi radimo, toliko neobično uspešno se boreći protiv sopstvene otuđenosti, crtajući jedni drugima znakove da nismo sami, i ostavljajući putokaze za prepoznavanje i pronalaženje, video sam u tome veliku sličnost sa uličnim životom i umetnošću.


U tim anarhičnim komunama takođe vladaju posebna i prećutna pravila ponašanja i autonomni kriterijumi kvaliteta. Autoritet se stiče vernošću zajednici i poštovanjem pravila, dokazivanjem sopstvenog online vaspitanja i kreativnosti. Imajući to u vidu, Digital Street art mi se nametnuo kao sasvim precizan i logičan naziv.


Uzimajući u obzir da je ulična umetnost u 20. veku doživela svoju afirmaciju, online umetnost je njen direktni potomak i kao takva zaslužuje da bude priznata. Sredstva i tehnike se razlikuju, ali autentična emocija - koja je u neposrednoj vezi sa urbanom realnošću i iz nje crpi svoje sokove - ostala je nekompromitovana i očuvana u svom najizvornijem obliku...od pećinskih crteža do digital streeta."


                                                                                                Hermetico




Aleksandar Jevtić Hermetico, rođen je 1978. godine u Čačku. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Grafika knjige, u klasi Jugoslava Vlahovića. "Digital Street" je Hermeticova prva samostalna izložba, a u više navrata je izlagao na međunarodnom bijenalu ilustracije "Zlatno pero Beograda", na alterglobalističkom skupu mediteranskih zemalja u Barseloni 2005. godine, u klubu La Blejazh, na izlozbi radova studenata FPU "aRt_UP"... Bavi se likovnim stvaralaštvom, muzikom, pisanjem i lutanjem. Živi i radi u Beogradu.


 


Datum objavljivanja: 05.11.2008.