Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Diferencirana susedstava Novog Beograda

"Diferencirana susedstva Novog Beograda", razgovor i predstavljanje publikacije Centra za vizuelnu kulturu MSUB, ponedeljak, 21.12.2009. u 18 časova Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14.


 


Projekat Diferencirana susedstva Novog Beograda bavio se ispitivanjem različitih značenja termina susedstvo u kontekstima urbanističkog, arhitektonskog i sociološkog rečnika, kao i analizom istorijskog razvoja i aktuelne dinamike urbanih transformacija susedstava u Novom Beogradu.



Ova rečenica mogla bi da predstavlja zajednički imenitelj i platformu za različite pristupe temi koja se razvijala tokom dvogodišnjeg procesa rada sa internacionalinim i interdisciplinarnim timom. 



U razgovoru učestvuju: Aleksandar Dimitrijević, Davor Ereš, Sanja Jovović, Milica Lapčević & Vladimir Šojat, Tamara Maričić i Dušan Šaponja & Dušan Čavić



Moderator: Zoran Erić





Publikacija Diferencirana susedstva Novog Beograda podeljena je u tri poglavlja, i sardži DVD sa šest video radova i dokumentarnih filmova proizvedenih u okviru projekta.



Prvo poglavlje daje pregled teorijskih koncepcija susedstva u različitim društvenim sistemima, i posebno se osvrće na analizu koncepta Novog Beograda kao administrativnog centra socijalističke Jugoslavije i razvoja njegovih susedstava u socijalizmu.



Prilozi: Ljiljana Blagojević, Mina Petrović, Tamara Maričić & Jasna Petrić, Sabine Bitter & Helmut Weber.



Drugo poglavlje se bavi procesima urbanih transformacija u Novom Beogradu i (ne)mogućnošću izbegavanja društveno-prostornih segregacija i sprečavanja prodora neoliberalnog kapitalizma u prazne prostore grada. Ključa pitanja koja su postavljena su: kako bi mogla da se formiraju diferencirana susedstva a ne tržni centri i poslovne zone, i ko odlučuje o tome?



Prilozi: Mina Petrović & Vera Backović, Mark Terkessidis, Stefan Römer, Aleksandar Dimitrijević, Ljiljana Blagojević, Dubravka Sekulić & Dunja Predić & Davor Ereš.



Treće poglavlje daje "pogled iznutra" - supkulturna, marginalizovana i izolovana susedstva i mesta susretanja u Novom Beogradu. Osnovni problem koji je postavljen je da li postoji osećanje pripadnosti "hudu" i kako da se inicira formiranje zajednice ili susedstva?



Prilozi: Milica Lapčević & Vladimir Šojat, Ljiljana Radošević, Jakob Kolding, Sanja Jovović, Dušan Čavić & Dušan Šaponja, Bik Van der Pol, Stevan Vuković



Projekat Diferencirana susedstva Novog Beograda do sada je predstavljan u različitim formatima - prezentacije, dokumentarna izložba, razgovori i projekcije filmova u Minhenu, Ljubljani, Aleksandriji, Stokholmu, itd. Naredne promocije publikacije uz panel diskusiju i projekcije održaće se u Zagrebu i Beču januara 2010.


Portfolio MSUB


 



Datum objavljivanja: 17.12.2009.