Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Destilovano lice

Umetnička galerija Nadežda Petrović, Čačak u subotu 20. septembra 2008. u 19 časova, otvara retrospektivnu izložbu radova Milovana de Stil Markovića, pod nazivom "Destilovano lice".

 


Milovan de Stil Marković je rođen 9. novembra 1957 u Čačku, Socijalistička Fedarativna Republika Jugoslavija, danas Republika Srbija, je akademski slikar i vizuelni umetnik. Počeo karijeru ranih 80-ih. Aktivan umetnik je više od dve decenije. Važi za oca Tekst portreta i Transfigurativnog slikarstva.


Milovan de Stil Marković je vrlo često izlagao u Evropi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Njegovi radovi pedstavljeni su na: 42. bijenalu u Veneciji (Aperto), 4. bijenalu u Istanbulu, bijenalu u Sao Paolu, 46. bijenalu u Veneciji, 6. trijenalu-Indija, u Nju Delhiju, 5. bijenalu na Cetinju, Moderna Museet u Štokholmu, Kunst-Werke u Berlinu, P.S.1 muzeju u Njujorku, Saarland muzeju u Sarbrukenu, The Artists' muzeju u Lođu, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Landesmuseum u Gracu, Kunstmuseum u Dizeldorfu, Kunstvoreningen u Bergenu, Kunstverein u Hamburgu, National Galerie Hamburger Bahnhof - Museum für Gegenwart u Berlinu, Ludwig Muzej savremene umetnosti u Budimpešti, Muzej savremene umetnosti u Kumamotu, Art Museum Foundation and Military Museum u Istanbulu i mnogim drugim.


U novijim radovima Marković istražuje mogućnosti i izazove, kao i granice vizuelne reprezentacije uopšte, ali se pre svega zanima za smisao gro plana. Marković skreće pažnju na politiku reprezentacije ljudskog lica koja je izražena kroz produkciju vidljivog i nevidljivog, što je društveno uslovljeno i predstavljeno kao takvo. Nadasve, neretko su te predstave (slike) realizovane na javnim mestima, gde bi "idealno lice" moglo biti ideološki, propagandno i komercijalno upotrebljeno.


 


Datum objavljivanja: 17.09.2008.