Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Demo kolektiv migrafonA

3. oktobra u 18h u Izabinskom prostoru Kulturnog centra Pančevo održaće se prezentacija strip izdanja Demo kolektiva migrafonA iz Beča kao i prezentacija strip publikacije Isto(r)i-ja koja je nastala kao rezultat jednonedeljnog rada grupe studenata Univerziteta umetnosti.

 


3. oktobra u 18h u Izabinskom prostoru Kulturnog centra Pančevo održaće se  prezentacija strip izdanja Demo kolektiva migrafonA iz Beča kao i prezentacija strip publikacije Isto(r)i-ja koja je nastala kao rezultat jednonedeljnog rada grupe studenata Univerziteta umetnosti u okviru radionice  ZAŠTO MATERIJALISTIČKI KONCEPT/NOVO PISANJE ISTORIJE PANČEVA REPUBLIKE? A ZAŠTO DA NE? koju je vodila Petja Dimitrova jedna od akterki kolektiva migrafonA u okviru vizuelnog segmenta 13. Bijenala umetnosti. 


MigrafonA je grupa koju čine umetnici i aktivisti koji deluju u oblasti političkog antirasizma,  problema migracija (i migracione politike), u pravcu razvoja strategija samoojačavanja migranata kroz (samo)stabilizaciju i ravnopravni status (u Austriji). Baveći se ovom tematikom kolektiv migrafonA je priredio strip publikaciju  o istorijskoj borbi  na polju antirasizma iz posebnog ugla gledanja raseljenika. Kroz uzajamni odnos slike i jezika u stripovima kritička teorija je predstavljena i transformisana u vizuelnu formu.


Strip publikacija Isto(r)i-ja proizašla je iz problemskog i kritičkog bavljenja aktuelnim problemima društva u kome živimo. Neka od pitanja kojima su se u okviru radionice bavili polaznici su sledeća: Koja dinamika proizilazi iz razmene umetnosti i političkog organizovanja? Koje su moguće strateške aktivnosti i oblici kritičkog delovanja kroz kulturalnu produkciju, kojima  se mogu artikulisati predlozi (utopije) koji menjaju postojeće društvene konvencije nejednakosti, nepravde i ugnjetavanja kroz istoriju? Kako očiglednijom i glasnijom učiniti borbu za jednaka (ljudska) prava, (kulturalno) samoopredeljenje, dekonstrukciju (nacionalnih)identiteta? Kako bi moglo da izgleda materijalističko razumevanje (novo pisanje)istorije?


 


Datum objavljivanja: 03.10.2008.