Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Delatnost grupe Život

Izložba Delatnost grupe „Život“ na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavije tokom četvrte decenije 20. veka, autorke msr Marijane Vaščić, laureatkinje Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, realizovana je prema master radu nagrađenom prošle godine.

 



 


Program tokom decembra:



Radionica za decu

Grafika i pojam multioriginala

 

Subota, 12. decembar, 13–14.30 časova



U izložbenoj postavci „Delatnost grupe Život“ otkrićemo sve tajne grafičke umetnosti. Deca će moći da saznaju nešto više o njenim počecima i načinu reprodukovanja (ručnog i mehaničkog umnožavanja). Uz korišćenje različitog likovnog i prirodnog materijala (boja, tuš, krompir, šargarepa itd), dočaraćemo atmosferu jednog grafičkog ateljea.



Autorsko predavanje

Delatnost grupe „Život“ kao odraz promene umetničke i društvene paradigme u Kraljevini Jugoslaviji

msr Marijana Vaščić



Četvrtak, 17. decembar, 19 časova



Iako je Kujačićeva izložba sa manifestom „borbene palete“ bila inicijalna kapisla koja je pokrenula stvari i dovela do formiranja grupe, na širem planu, duhovne, likovne, društvene i političke okolnosti su već pripremale tle za začetak socijalnih tendencija u umetnosti i njihovu naizgled neizbežnu sponu sa politikom, o čemu će biti reči u okviru predavanja.



Izložba se fokusira na delovanje umetničkog kolektiva „Život“ od osnivanja koje se vezuje za 1934. godinu, pa sve do 1940. godine kada je održan njihov poslednji sastanak. Grupa koja je funkcionisala kao umetničko-politički pokret postala je stožer socijalne umetnosti četvrte decenije i sinonim za angažovanu umetnost. Prema konceptu nagrađenog rada, izložene u najvećem broju grafike, ali takođe i odabrani crteži, kroz koje su predstavljeni neki od najznačajnijih radova ključnih protagonista ove grupe. Postavka obuhvata dela iz muzejskih i privatnih kolekcija: Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Fondacije Vujičić kolekcije. Organizacija izložbe je, osim pozajmice dela, zasnovana i na saradnji sa institucijamama i pojedincima, među kojima su Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine i gospođa Mira Kun. Realizaciju izložbenog projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Generali osiguranje, Srbija. Izložba traje od 22. oktobra do 27. decembra 2020. godine, uz raznovrstan program, koji se odvija u skladu s propisanim merama.


 



Datum objavljivanja: 09.12.2020.