Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dela iz kolekcije IUS Radovan Trnavac Mića

U četvrtak, 16. septembra, u 19 časova, u prostoru stalne postavke-legata slika Miće Popovića i Vere Božičkovič Popović u Loznici, biće otvorena izložba umetničkih dela iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“.

 


Publika će moći da uživa u 14 radova velikog i srednjeg formata umetnika iz Meksika (Herardo Vargas Frias i Edgar Kano Lopez), Južnoafričke Republike (Mandla Godfri Mađadibodu i Endru Dandeni Nlangvini), Francuske (Sabrina Sabeg), Engleske (DŽefri Par i Majkl Volton), Makedonije (Angel Gavrovski), Amerike (Vinsent Inkoniglios), Belorusije (Viktor Tihonov i Viktor Šilko), Poljske (Vieslav Janaš), Južne Koreje (Son Ča Rjong) i Rusije (Aleksandar Žernokljujev).


Izložbu će otvoriti naš i svetski poznati i priznati akademski umetnik, Radovan Trnavac Mića, a posetioci će moći da je vide narednih mesec dana.



Izložba će biti otvorena u okviru najstarije i najmasovnije manifestacije u Srbiji, 88. Vukovog sabora koga organizuju Kulturni centar „Vuk Karadžić“ Loznica i grad Loznica. Svaki Vukov sabor treba da, sećanjem na Vukovu ličnost i delo, širi prosvetiteljske ideje, neguje i čuva jezik i narodnu baštinu, podstiče razvoj književnosti i narodnog stvaralaštva. Ovogodišnji Vukov sabor u znaku je jubileja – 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću. Stoga ovogodišnji Vukov sabor treba da poveže Vukovo stvaralaštvo i rad najvećeg srpskog pisca, humaniste, diplomate, ali pre svega čoveka koji je svoje poverenje poklonio rečima, Ive Andrića. Vuk Karadžić i Ivo Andrić simboli su srpskog jezika i pisma, te stoga i bastioni koji predano čuvaju srpski nacionalni identitet.

Zato nam je posebna čast i zadovoljstvo da je upravo naša institucija izabrana da bude deo ovogodišnje manifestacije.


 


 


Datum objavljivanja: 16.09.2021.