Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dejana Vučićević: Izmišljam se

U četvrtak, 5. maja, u galeriji X VITAMIN, u Resavskoj ulici broj 19, od 20h biće otvorena samostalna izložba umetnice Dejane Vučićević pod nazivom "Izmišljam se".


 


Autorka će predstaviti novu seriju fotografija koje je radila u ambijentu jedne stare beogradske vile. Prostor u kome se život odvijao nekih sto dvadeset godina, dobija mogućnost da bude doživljen kroz „ružičaste naočari“ glavnih akterki. U prostoru koji je u nestajanju, one sanjaju i maštaju, na margini života ambijenta koji se gasi.



Tragovi života na zidovima soba, kao duhovi koji plove kroz vreme i prostor, deo su ‘’društva’’ koje u usamljenosti popunjava prostor i vreme. Istovremeno pitomi i zastrašujući, tu su i nikud ne odlaze, a blede i iščezavaju. Reč je o pojavama efemernog karaktera, jer je jasno da će nestati sa kulisa dok se lupi dlanom o dlan.



Dejana Vučićević je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDS-a. Bavi se vizuelnim umetnostima, iza sebe ima više značajnih samostalnih projekata u okviru dizajna i mode, kao što su autorske modne kolekcije, kostimografije za igrane i kratkometražne filmove. Kostimografijom i dizajnom se bavi i u projektima za pozorište i TV reklame, a radi i styling za modno-umetničke editorijale, itd.

U okviru multimedijalnih umetnosti bavi se konceptualnim autorskim projektima, realizovanim u samostalnim i grupnim izložbama. Njeni radovi se nalaze u kolekcijama Muzeja grada Beograda, Muzeja primenjene umetnosti, Oktobarskog salona i Telenor kolekciji srpske savremene umetnosti.


 



Datum objavljivanja: 26.04.2022.