Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Dejana Vučićević: Izgubljeno / Nađeno

U sredu, juna u sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, otvara se samostalna izložba radova autorke Dejane Vučićević, pod nazivom, "Izgubljeno / Nađeno".


 


U konceptualnom projektu Izgubljeno/Nadjeno (Lost&Found), realizovanom u mediju fotografije, scene su smeštene u vreme pedesetih godina prošlog veka. U svojevrsnom putovanju kroz vreme beogradska umetnica Dejana Vučićević se bavi unutrasšnjim svetovima devojčice koja se kao subjekt njene foto-priče našla u ambijentima čija sceničnost navodi na stanja izgubljenosti u prostoru i vremenu. Poput Alise u zemlji čuda i njena mala junakinja nailazi na razne prepreke na svom putu kroz nepoznato, a u tom mozaiku nepoznatih enterijera i eksterijera iz nekada elitnih beogradskih kvartova ona neumitno i prevremeno odrasta. Kao i u prethodnim projektima umetnica se bavi obradom i analizom opštih mesta, a simboli koje koristi alatke su za kompleksnu dramaturšku nadogradnju u okviru vizuelnih iskustava bliskih metodama nadrealizma.



Dejana Vučićević je diplomirala na FPU i dizajna u Beogradu. Bavi se vizuelnim umetnostima, iza sebe ima više krupnih samostalnih projekata u okviru dizajna i mode, dva celovečernja igrana filma, bavi se kostimografijom i dizajnom za TV reklame, pozorišne projekte. Samostalno je izlagala: Happy Family (Srećna porodica), u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, 2006;  Still Lovers (Još uvek Ljubavnici), u Turskom kupatilu u Beogradu, 2008; The Awakening (Budjenje), u Artget Galeriji u Beogradu, 2010;  Happy Family (Srećna porodica),u Galeriji Vžigalica u Ljubljani, 2012.


 


 



Datum objavljivanja: 15.06.2013.