Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Deers

U Galerija savremene umetnosti Pančevo održaće se izložba radova Veljka Onjegina. Izložba pod nazivom Deers otvorena je od 13. do 22. februara 2008.

Polazna osnova za radove (digitalni printovi na vinilu i fotopapiru) predstavljene u ovom serijalu su upeglane fotografije, preuzete sa internet prezentacija političkih stranaka, takozvane Press Photo. To su portreti ličnosti, koji upotrebljavaju/nameću overdose kodirani white christian male fantazam uspešnog, srećnog, očinsko/majčinsko brižnog, Don’t Worry, I’ll Take Care Of Everything  čoveka, gde se upražnjavaju sva moguća tehnološka sredstva i marketinški psiho saveti zarad dobijanja potrebnog izgleda - look that brings out the personality. Veljkova intervencija u ovo idilično Press Photo polje susreta kulture i politike, ukazuje na mogući lapsus conscientia, tj. trenutak kada nesvesno pristanemo na to da su ovakve vizuelne predstave moguće, da je manipulacija potrebna, a uvid u realno nepoželjan. Trodimenzionalne digitalne izrasline nalik unutrašnjim organima i organskim izlučevinama, savršeno preciznih oblika i plastičnog izgleda, tj. bez predstava reziduuma koje postoje u realnosti (prljavština, detalji epitela, tekućine...) su kompjuterskom obradom aplicirane na portete ličnosti. Upad savršenih oblika trodimenzionalne grafike u fotografiju je istovremeno ispad horora unutrašnjosti u prostor virtuelnog koji se kroz Press Photo  logiku nameće kao prostor realnog. Ovom strategijom udvostučavanja ili overdoziranja prvobitne slike idejnim, digitalnim, piktoralnim i verbalnim manipulacijama, umetnik nam ispostavlja zahtev za vraćanje izbrisane ljudskosti.


Veljko Onjin je rođen 1978. u Pančevu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Trenutno na postdiplomskim studijama kod istog profesora.


Datum objavljivanja: 12.02.2008.